Gustaf tipsar:Hemmagjord sås till nyår

Det nya året stundar och den traditionella nyårsmaten med all sin lyx står snart på våra glitter dekorerade bordsdukar. Oxfilen har ni nog redan inköpt och potatisen är säkert redan skalad, men vad ska ni servera för sås till köttet för att framhäva smaken om än mer? En balsamvinägersås kanske?

Om2007-12-28 00:00
PITEÅ (PT)H

Oxfilen och potatisen är två självklara ingredienser när den perfekta nyårsmiddagen ska anordnas, men dessvärre glöms den viktiga såsen alltför ofta bort. Det kanske blir en pulversås för de flesta till oxfilen, vilket jag tycker är synd med tanke på att en riktigt bra sås inte alls behöver ta någon längre tid. Att använda pulversås till oxfile är som att använda foppa-tofflor till en Giorgio Armani kostym, alltså som ni kanske förstår ett stort misstag. Här nedan kommer ett enkelt recept på en god sås som alla som klarar av att lyckas med även pulversås-fantasterna.

Gott nytt pulverfritt år!

Balsamvinägersås:

Ingredienser (8 portioner):

2 schalottenlökar

2 msk smör

2 krm svartpeppar

3 msk socker

4 dl vatten

1 dl kalvfond

2 msk soya

1 dl balsamvinäger

2 msk maizenaredning

för mörka såser



Gör så här:

Finhacka schalottenlökarna och fräs dem tillsammans med hälften av smöret. Sätt ner pepparn och sockret i kastrullen och fräs tills socker smält och börjat få lite färg. Tillsätt balsam-vinäger,vatten,fond och soya. Låt det koka på medelvärme utan lock i 10 min. Häll i maizenaredningen och avsluta med att sätta ner den andra matskeden smör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om