Under 1800-talet var ön en svensk koloni, men trots att den i dag är fransk har Saint Barthelemy förblivit en vänort till Piteå. Förbindelsen mellan platserna har upprätthållits genom vänortsgåvor, men för att gjuta ny kraft i vänortsförhållandet har ett ungdomsutbyte startats.
Piteås vänortsförening anordnade en uppsatstävling på franska där fyra elever från Strömbackaskolan deltog. En jury bedömde de tävlandes kunskaper i olika moment, där Emil Lundberg från samhällsprogrammets språkinriktning slutligen stod som segrare. Hans initiativrika sätt och ordrika språk gör honom till en bra representant för Piteå, löd juryns motivering.
Språkintresserad
- Jag har alltid varit intresserad av andra kulturer och språk. Speciellt franska eftersom det är så vackert, berättar Emil.Han tvekar inte att utmana sig själv och sätta sina språkkunskaper på prov. Bland annat så spenderade han jullovet i franska staden Caen som inneboende hos en värdfamilj för att få ta del av deras jultraditioner och utveckla sin franska, en erfarenhet som får honom att känna sig mindre nervös inför mötet med sin franska värdfamilj i Saint Barthelemy.
- Det här priset betyder väldigt mycket. Det är en fantastisk merit som kan vara till användning i framtiden då jag planerar att söka till en internationell skola i Frankrike.
Emil menar att framtiden är svår att förutse, men är fullkomligt övertygad om att han vill arbeta med något där språket är inkluderat, eventuellt reseledare.
Knyta vänskapsband
Syftet med resan är att knyta vänskapsband mellan St Barth och Piteå för att få igång kulturella utbyten. Nästa år är det meningen att ungdomar från den västindiska ön ska komma hit och föra traditionen av utbyte vidare.Under sin första vecka i det västindiska paradiset ska Emil agera ambassadör för Sverige och hålla tal på franska inför öns befolkning. Han ska vara verksam som tolk mellan de svensktalande och fransktalande parterna, besöka öns sevärdheter och närvara vid "Piteadagen" för att knyta så många kontakter som möjligt med St Barths invånare. De sista dagarna av resan innebär mer ledig tid för att umgås med värdfamiljen och utveckla språket.
- Jag ser fram emot resan otroligt mycket. Just nu känner jag mig inte så nervös, men det kommer jag definitivt vara när det börjar närma sig, säger Emil.
11 augusti bär det iväg till Västindien.
Nous souhaitons bonne chance à Emil!