- Det var nervöst, det kan jag säga, säger Therese, som kommit in på Balettakadmin i Göteborg.
- Man jämför sig ju med de andra som är där, det gör man, fortsätter Emelie, som kommit in på Kulturama i Stockholm.
Prövande intagningar
Siri Elmqvist, Erika Blomkvist, Julia Alerby och Rebecca Pebe heter de övriga klasskamraterna. Siri och Erika kom in på Balettakademien och Julia och Rebecca kom in på Kulturama. Det råder inget tvivel om att eleverna på Strömbackas yrkesdans-linje håller hög standard.- Det är en jättebra linje för de som vill satsa på sin dans. Är man seriös och kämpar så är man redo för högre utbildningar när man gått klart utbildningen, säger tjejerna.
Under intagningarna blir man indelade i grupper. Sedan gäller det att visa upp sin dans och inlärningsförmåga för juryn som väljer vilka som kommer in.
- Efter gruppindelning tog vi lektioner där vi skulle lära oss saker så att juryn skulle kunna bedöma vår inlärningsförmåga. På Kulturama såg juryn på under lektionerna för att kunna bedöma inlärningsprocessen, säger Emelie.
- På Balettakademien delade de också in oss i grupper och gav oss lektioner, men där visade vi sedan upp det färdiga resultatet inför juryn. De såg inte på när vi tog lektioner. Så där skiljer sig intagningarna litegrann, säger Therese.
Men det är även andra saker som bedöms under intagningarna.
- På Balettakademien gjorde de även en anatomisk bedömning. Det vill säga en fysisk
bedömning för att se vilka förutsättningar du har inom dansen utifrån din kropp, säger Therese.
Ingen lek
Efter att ha gått igenom dessa intagningar väntade några nervösa timmar. Det är ingen lek att ta sig in på dessa skolor och juryn dömer rätt hårt efter vad de fått se.- Efter att ha gjort intagningen i Göteborg satt vi på ett tåg hem i sjutton timmar. På Balettakademien ringer de upp de som kommer in. Det blev många nervösa timmar innan de slutligen ringde, berättar Therese.
- På Kulturama var vi tvungna att ringa till dem för att få veta om vi kommit in. Så vi ringde febrilt medan vi satt på Arlanda. Fem minuter innan vi skulle gå på planet svarade de, och det är klart att glädjen blev stor när vi kommit in, säger Emelie.
Hård träning
Hur mycket tränar då tjejerna för att hålla sig på den höga nivån som de faktiskt är?
- Jag tränar varje dag, säger Therese. Inte bara dans utan även styrketräning, kondition och smidighet. Jag har fått ett träningsschema från Balettakademien som jag försöker hålla.
- Jag tränar ungefär fem dagar i veckan, och varvar också med andra saker än dans. Det blir roligare om man varierar sin träning lite, säger Emelie.
- På Strömbacka hade vi tolv timmar dans i veckan. Det var den träningsmängd som fanns. När vi nu börjar till hösten kommer det att bli många fler timmar per vecka som kommer att ägnas åt dans, säger de båda.
Jättebra linje
Båda tjejerna har förutom att de gått yrkesdans-linjen ytterligare en gymnasieutbildning som de läst samtidigt med dansen. Emelie har gått estetiska musiklinjen och Therese har gått samhällsprogrammet.- Det är klart, det var jobbigt, säger de båda två.
Båda önskar dock att Piteå fortsätter att satsa på sin gymnasiala danslinje och försöker locka folk att söka.
- Det är en jättebra linje, och vi önskar att den även i fortsättningen kommer att locka folk till att satsa på dans på en yrkesmässig nivå, säger de båda.