Att försöka fånga framtiden

Om2007-12-28 00:00
Han tar min hand fast han måste se att jag tröttnat på det mesta för länge sedan. Drar mig upp ur min självförintande ställning, säger att det här vill jag inte missa, det här är det bästa. Han drar mig ut i natten, upp för kullarna.

Med alldeles för tunna skor, men vad vore ungdom utan blöta fötter? Framme vid kanten stannar vi och jag fastnar mitt i ett andetag.



Över staden ligger ett moln av krutrök och man kan inte se stjärnorna, man bara vet att de är där bakom. Och de är inga avlägsna solar.

De är var och ens chanser att göra allt perfekt. För oss själva och för andra. Vi säger ingenting, men jag har alltid fått för mig att vi båda tänkte att närmare framtiden än så här kommer vi inte. Vi står på tröskeln och allt är tyst.



Framtiden är gäckande, den flyr alltid undan när man väl tror att man är där. Det får mig att tänka att det kunde ha varit i går vi firade millennieskifte, skålandes i alkoholfria alternativ över ett par soptunnor.

Då var framtiden enbart några sekunder bort. Det var kallt och växthuseffekt var ingen lekmannaterm.



Minns ni? Allt skulle ta slut när sekundvisaren tog det där sista hoppet. Det digitala skulle inte förstå hur snillena hade tänkt det. Framtiden skulle bomba oss tillbaka till där vi kom ifrån. Det är svårt att förstå, att en gång var den ultimata framtiden 1984. Så blev det inte. Millennieskiftet är ett annat magiskt år. Då skulle vi bo i rymden, då skulle cancer vara botat och tack och lov skulle vi lämna alla 1900-talets synder bakom oss.

Så vill jag minnas känslan. Fast tiden gått, är i alla fall jag mentalt kvar där. Om någon frågar kan jag fortfarande tänka (och rätta mig själv) att året är 2001. Allt det blev av framtidsvisionerna var någon förvirrad modedröm i silver.



2008 och vi har stora problem framför oss. De mesta problemen är fortfarande olösta, men viktigast av allt. Vad ska vi säga när vi kommer till år 2010? 01, 02 är bra förkortningar, det ligger rätt på våra tungor. När vi når så långt, måste vi då uttala alla siffror, eller kanske kan framtidens sätt att förmedla årtal vara något sorts futuristiskt blinkande.

Vad vet jag som inte ens kan blinka med ett öga. Så skapt är jag för framtiden, snart utplånar nog evolutionen min sort.



Framtiden kan vi nog bara nudda vid. Fast Gott nytt år!



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om