Redan i maj 2017 klagade Jan Mortensen och Annika Vestermark, som äger varsin fastighet längs vägsträckan, på bullerstörningar från trafiken till och från Bredviksbergets återvinningsstation.
– Det här har pågått i många år och jag har kämpat länge för att få till en förändring. Den bästa lösningen är en helt ny väg, men det känns som att det finns en ovilja från kommunens sida på den punkten, säger Jan Mortensen.
Under 2017 genomfördes en bullerutredning. Den visade att ljudnivåerna inte översteg gällande riktvärden. Men buller är inte allt. De störningar som tunga sopbilar och hundratals privatbilister med släp dagligen orsakar är omfattande för de boende. Jan Mortensen hus ligger bara några meter från vägen och tidigare fanns en chikan för att få ner hastigheten på den i övrigt mycket dåligt underhållna vägen. I försomras lades ny asfalt och breddades den första delen av vägen, chikanen togs bort och istället sattes en display upp där alla förare kan se hur fort de kör.
– Det gör lite eller ingen skillnad. Situationen är ohållbar som det är nu. Trafiken går över våra fastigheter och vägsträckan som är en enskild väg är överutnyttjad av en kommersiell verksamhet, säger Annika Vestermark.
Problemen längs vägsträckan har fått miljö- och tillsynsnämnden att reagera och i ett delegationsbeslut (20190624) riktas krav mot det kommunala renhållningsbolaget Pireva. Miljöinspektören Tommy Nordsvahns bedömning är att ”trafiksituationen efter Bonäsvägen är sådan att den höga belastningen samt den typ av fordon som trafikerar vägen kan innebära en risk för människans hälsa”. Kravet är att Pireva senast den 30 augusti ska ha inkommit med åtgärder för att komma till rätta med störningar.
– Vi har fått erbjudande om bullerplank och nya fönster. Ett annat erbjudande är att kommunen ska lösa in våra fastigheter, men varken jag eller Jan Mortensen är intresserade av det, säger Annika Vestermark.
Så vad gör ni?
– Vi kan begära en ny MKB (miljökonsekvensbeskrivning) rörande infrastrukturen till och från Bredviksberget. Den gamla MKB:n är över tio år gammal så vi vill pröva den juridiska vägen.
Den bästa lösningen, enligt Vestermark och Mortensen, är att kommunen anlägger en helt ny väg som dessutom kan få en betydligt säkrare infart från gamla E4.
– Kommunen är ovillig och skyller på att det kan ta flera år, men soptippen lär nog vara kvar längre än så, säger Annika Vestermark.