Vill flytta Blomska gården till Öjebyn

En flytt av anrika Blomska gården till Öjebyn, det föreslås i ett medborgarförslag. "Öjebyn skulle kännas mer komplett" skriver Piteåbon bakom förslaget.

En Piteåbo föreslår i ett medborgarförslag att Blomska gården ska flyttas till Öjebyn. Förslaget ska nu utredas. (Arkivbild)

En Piteåbo föreslår i ett medborgarförslag att Blomska gården ska flyttas till Öjebyn. Förslaget ska nu utredas. (Arkivbild)

Foto: Catrin Renlund

Öjebyn2020-05-24 05:00

Medborgarförslaget lämnades nyligen in till Piteå kommun. På senaste kommunfullmäktigemötet tog politikerna beslutet att lämna över det till kommunstyrelsen för beredning.

I medborgarförslaget föreslås att den anrika byggnaden flyttas till Öjebyn, intill kyrkstaden.

"År 1970 flyttades gamla prostgården från sitt vackert belägna läge till en mer undanskymd plats bredvid kyrkomuren. Detta för att ge plats åt hyreshus som aldrig byggdes. Platsen Öjebyn 33:234 är sedan dess obebyggd och utgör ett tomrum i byn. Den så kallade Blomska gården vid LF Arena skulle passa väl in på den tomten och Öjebyn skulle kännas mer komplett. Användningsområde skulle kunna vara centrum för kyrkstaden, uthyrningsverksamhet till föreningar, hembygdsområde med mera", skriver Piteåbon i förslaget.

Turerna har varit många kring en eventuell flytt av 1700-talshuset Blomska gården som i dag står placerad i rondellen vid LF Arena. Som PT tidigare berättat har en utredning visat att det är tekniskt möjligt att flytta på byggnaden.

– Det här är ingen ny fråga, utan det har kommit upp flera olika förslag under årets lopp om var man skulle kunna flytta den. Men det har visat sig att det blir ganska dyrt att flytta byggnaden, så det är en kostnadsfråga också, säger Anders Lundkvist (S), kommunalråd.

Kommunstyrelsen har ännu inte hunnit titta på medborgarförslaget.

– Men vi ska göra en grundlig utredning, säger Anders Lundkvist.

Blomska gården är en av få kvarvarande byggnader från den gamla staden, Häggholmen. Husets ålder är okänd, men fastigheten finns upptagen redan på 1750 års karta.

I samband med att Lillbrogatan skulle breddas, flyttades huset till sin nuvarande plats och övertogs av Pitebygdens fornminnesförening på 1930-talet. Här öppnade sedan hembygdsmuseet Kvarnbacken 1942.

Byggnaden kom sedan att hysa museet ända fram till 1979 när museiverksamheten flyttade till rådhuset. Huset har sedan dess haft varierande användning, men under långa perioder också stått övergivet. I stort sett är byggnaden bevarad i autentiskt skick. 

Det har bland annat funnits idéer om att flytta huset till Västra kajen, Rådhustorget och Strömlida. Under vintern 2017 fungerade Blomska gården som natthärbärge för EU-migranter och hemlösa Piteåbor.

Det har också kommit förfrågningar om att få bygga hyreshus där Blomska gården står i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!