"Varje satsad krona på beroendevård ger 15 tillbaka"

Det som kommer döda flest människor de närmaste hundra åren är i fallande skala nikotin, depression och alkohol, enligt WHO. "Ändå satsas det alldeles för lite på psykiatri och beroende", säger Ingemar Sköld som föreläste på Alfas seminarium.

"Det tar ofta mellan 7 och 15 år innan beroendesjukdomen upptäcks hos en anställd, trots många tecken", säger Ingemar Sköld, beroendeläkare.

"Det tar ofta mellan 7 och 15 år innan beroendesjukdomen upptäcks hos en anställd, trots många tecken", säger Ingemar Sköld, beroendeläkare.

Foto: Catrin Renlund

Öjebyn2022-09-05 19:00

Det var fullsatt i Alfas stora sal när runt 60 åhörare, i huvudsak arbetsgivare men även privatpersoner, tagit plats för att lyssna på Ingemar Skölds föreläsning om beroendesjukdomen och den kidnappade hjärnan. Han är själv en före detta missbrukare och en av Sveriges mest erfarna beroendeläkare. Han var också en av dem som hade en framstående roll i serien Behandlingen som nyligen vann Kristallen för bästa livsstilsprogram.

I sitt timslånga föredrag lyfte han mekanismerna bakom beroendesjukdomen.

– Fem till tio procent av befolkningen som dricker utvecklar ett beroende. Tecken på det är kontrollförlust – man kan inte sluta, man har ett starkt sug, man längtar efter att få dricka, man fortsätter trots skador och man fungerar inte i relationer, säger Ingemar Sköld.

Enligt honom satsas det för lite på psykiatri och beroendevård.

– Det är billigare att ha missbrukare på behandling för 5 000–7 000 kronor per dag än att ha dem ute av den enkla anledningen att 80 procent mår bättre efter behandling oavsett om den inte gör att personen blir helnykter. En tredjedel som går igenom en behandling slutar dricka, en tredjedel dricker mindre och en tredjedel fortsätter som förut, säger han och fortsätter:

– Om man slutat dricka är hög stress en stor återfallsrisk. Och riktigt farligt är krångel med exet, särskilt om man har barn ihop.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!