Värdefull länk i livets sista tid

Livets sista tid för någon som är sjuk ser olika ut för alla, och den palliativa vården syftar till att göra den så värdefull som möjligt.
– Vi vill förebygga och lindra lidandet. Vårt syfte är att skapa ett kontaktnät och en trygghet för den som är svårt sjuk, säger sjuksköterskan Solveig Holmdahl.

Vid det palliativa rådgivningsteamet på Piteå älvdals sjukhus arbetar även sjuksköterskan Rose-Marie Imoni. På sjukhuset finns åtta trygghetsplatser för palliativ vård.

Vid det palliativa rådgivningsteamet på Piteå älvdals sjukhus arbetar även sjuksköterskan Rose-Marie Imoni. På sjukhuset finns åtta trygghetsplatser för palliativ vård.

Foto: Gunnar Westergren

ÖJEBYN2014-03-03 17:02

Vid det palliativa rådgivningsteamet på Piteå älvdals sjukhus arbetar sjuksköterskorna Solveig Holmdahl och Rose-Marie Imoni.

Den palliativa vården riktar sig till alla sjuka oavsett diagnos och är en länk i livets sista tid med målet att patienten ska nå högsta möjliga livskvalitet.

– Det är en tillgång som alla har rätt att få, säger Solveig Holmdahl.

När Kväll med innehåll arrangerades i Margretelund i Öjebyn kom många äldre för att lyssna på sjuksköterskornas information om den palliativa vården.

"Berör oss alla"

Död och döende är en normal del av livet.

– Det är ett allvarsamt ämne men det berör oss alla, ung som gammal, säger Solveig Holmdahl.

Hur vården utformas är beroende på individen, vilken sjukdom denne drabbats av och det finns fyra aspekter som vårdteamet utgår från. Den fysiska som handlar om smärta, den psykiska som handlar om oro och ångest, den sociala som handlar om relationernas betydelse och den existentiella som berör frågor om liv och död, om hopp, mening och skuldfrågor.

– Symptomlindring är en enormt viktig bit. Det är för att de ska må så bra som möjligt. Om jag har ont hela tiden påminns jag om att jag är sjuk och ett fysiskt välbefinnande minskar dödsångesten. Det handlar om att de ska våga leva tills att de dör, det gör att man vågar avsluta saker, förklarar Solveig Holmdahl.

Tidig vård

Den palliativa vården associeras med livets slutskede, men vården kan komma in mycket tidigare än så.

– Palliativ vård kan komma in i ett tidigt sjukdomsskede, vi kan ha kontakt med någon i flera år, säger Rose-Marie Imoni.

Det när någon drabbats av en obotlig sjukdom och man övergår till livsförlängande insatser. Vårdteamet ser flera fördelar med att komma in i ett tidigt skede.

– Vi försöker möta upp, ge patienten information och vi försöker hjälpa till att samordna vården. Det är för att tiden ska bli så bra som möjligt. Får jag förståelse för sjukdomen blir jag tryggare. Många är oroliga och jätterädda. Det är fruktansvärt att lida av oro och det försöker vi lindra, förklarar Solveig Holmdahl.

Den palliativa rådgivningsteamet har funnits på Piteå älvdals sjukhus i fyra år och det finns åtta trygghetsplatser för palliativ vård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!