Unik satsning ska stärka papporna i Öjebyn

Kommunens enda och första föräldragrupp bara för pappor – den finns på Solanderskolan i Öjebyn. "Syftet är att stärka föräldrarollen och framför allt pappans roll", säger Mathias Lindmark, rektor och initiativtagare till satsningen.

Pappagruppen på Solanderskolan är ett samarbete mellan skolan och socialtjänsten. "Det här ett förebyggande arbete i syfte att stärka föräldrarollen och framför allt pappans roll", säger Mathias Lindmark, rektor (till höger). Intill honom Kristian Axerup och Marina Öberg, familjebehandlare.

Pappagruppen på Solanderskolan är ett samarbete mellan skolan och socialtjänsten. "Det här ett förebyggande arbete i syfte att stärka föräldrarollen och framför allt pappans roll", säger Mathias Lindmark, rektor (till höger). Intill honom Kristian Axerup och Marina Öberg, familjebehandlare.

Foto: Laila Bäckström

Öjebyn2024-02-29 19:00

Mathias Lindmark har varit rektor på Solanderskolan i tolv år och menar att han under årens lopp både mött elever som har det bra och elever i familjer som har en kämpigare vardag än andra.

– Jag har generellt känt att det finns ett behov av att stärka papparollen. Barn och ungdomar behöver en tydligare förebild kopplad till pappans funktion. Det börjar bli mer jämställt, men ändå är det oftast mamman som har projektledarrollen i en familj, ibland kommer pappan in i möten när de ska tas till med hårda tag och det tror jag inte behövs.

Utifrån sina tankar fick han en ide om att skapa en renodlad föräldragrupp bara för pappor.

– Det här ett förebyggande arbete i syfte att stärka föräldrarollen och framför allt pappans roll. Här får inte mammorna lägga sig i eller ta över. Nu vill vi vara i fred och prata om det som vi kan tycka är problematiskt och komma in på lite mer reflektioner och djupet i pappasamtalet. 

undefined
Genom Trygghetscirkeln kan föräldrar hitta ett förhållningssätt i sitt föräldraskap som kan hjälpa ens barn att känna trygghet och utveckla en god självkänsla.

Han kontaktade socialtjänsten för att få igång ett samarbete och fick positivt gensvar.

– Vi nappade direkt och det kändes bra att kunna samarbeta med skolan i projektet. Oftast blir det mer i enskilda ärenden kring en elev, men här blir det på ett annat plan, mer generellt och förebyggande, säger Marina Öberg, familjebehandlare.

– Precis, det finns ingen oro för de här papporna som nu ingår i gruppen, säger Kristian Axerup, familjebehandlare.

Man funderade på vad man skulle erbjuda papporna och landade i en programmet Trygghetscirkeln (Circle of Security), för ett reflekterande föräldraskap.

– Det handlar om anknytning och om hur man är en trygg förälder. En föräldrautbildning som jag har utbildat mig i, som inte riktar sig bara till pappor utan till föräldrar. Men vi tänkte att det skulle kunna fungera i en pappagrupp, säger Kristian Axerup.

Mathias Lindmark mejlade ut information om satsningen på föräldragruppen till pappor med barn i mellanstadiet och högstadiet och fick direkt napp av ett par stycken – när han skickade en påminnelse anslöt någon till.

– Jag ville väcka nyfikenhet och intresse hos papporna, att viljan att vara med skulle komma från dem själva.

undefined
På Solanderskolan i Öjebyn finns sedan några veckor tillbaka skolans och kommunens första föräldragrupp enbart för pappor.

Nu är man fem pappor som ses en kväll i veckan i cirka en och en halv timme.

– Det är klart att det finns unika sakar med att vara pappa som man vill diskutera om med andra pappor. I ett sådant sammanhang kan det vara enklare att prata om saker man tycker är svårt eller om utmaningar man ställts inför, säger Kristian Axerup.

Liksom Marina Öberg upplever han att dock att det mest varit diskussioner kring själva föräldraskapet, inte så mycket om just papparollen.

–Papporna har varit supermodiga och engagerade med bra samtal.  Det är ganska svårt att vara förälder, det väcker mycket känslor och är okej det också. 

Marina Öberg har jobbat med föräldrastöd i många år och upplever att det var mycket skam kring det i början av 2000-talet, nästan så att man hade känslan av att bli anklagad för att inte vara en bra förälder – i dag är det precis tvärtom.

– År 2024 vill alla gå föräldrautbildning, man vill vara en bra förälder och ge sina barn en god självkänsla.

Mathias Lindmark hoppas att satsningen på pappagruppen kan bli årligen återkommande och sprida mer positiva ringar på vattnet.

– Jag tror att det är jätteviktigt och lärorikt, av de pappor jag träffat har jag hört att det varit uppskattat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!