Ulrica förlorar sin assistanshjälp

I 17 år har 40-åriga Ulrica Hortlund haft personliga assistenter dygnet runt. Men den hjälpen har dragits in av försäkringskassan. ”Vi är oroliga för hur det ska gå när vi inte kommer hit längre,” säger Cecilia Boman, gruppledare för assistenterna.

Hemma. Ulrica Hortlund i sitt rum med mamma Annica. Det är oroliga dagar, rädslan är stor och nu hoppas man på att det negativa beslutet ska skjutas upp.

Hemma. Ulrica Hortlund i sitt rum med mamma Annica. Det är oroliga dagar, rädslan är stor och nu hoppas man på att det negativa beslutet ska skjutas upp.

Foto: Annika Lahti

ÖJEBYN2017-08-24 22:47

Ulrica Hortlund bor i egen lägenhet i Öjebyn. Det klarar hon tack vare personliga assistenter dygnet runt. Inom några dagar kan det vara slut med det.

Hon tar emot och bjuder på kaffe med hjälp av assistenten. Ulrica vet om att hon riskerar att tappa ”sin personal” och hon är djupt olycklig och orolig.

– Jag är jätteledsen, jag vill ha kvar min lägenhet, säger hon.

Mamma Annica Hortlund, som känner sin dotter, vet hur svårt det kan bli att rubba hennes cirklar och hur dåligt dottern kan komma att må.

Ulrica har autism med inslag av tvångssyndrom, hon har ett neuropsykiatriskt funktionshinder som påverkat henne i stort sett hela livet. Det har gjort att hon i två år legat intagen på psykiatrin och hon har även vårdats på behandlingshem.

Inget av detta hjälpte henne utan hon mådde sämre med svår ångest.

– Det här fungerar så bra nu, jag vet inte vad vi ska göra om det försvinner, säger mamma Annica.

Försäkringskassan har gjort bedömningen att Ulrica klarar sig med en och en halv timmes hjälp per vecka.

Det beslutet fattades efter att ha pratat med henne i en dryg timme. Ställt frågor som ”kan du duscha själv”. Ja det kan hon, men bara om assistenter finns i närheten. Tvångssyndromet gör att hon annars kan duscha för hett i flera timmar, aldrig sluta tvåla in sig med mera.

– Vi fick en chock, säger Cecilia Boman, gruppledare för assistenterna.

Ulf Zethreus, Alter assistans AB, känner väl till försäkringskassans hårdare riktlinjer. Han har överklagat beslut tidigare.

– Personlig assistans är dyrt, så är det. Men att ta bort den från de som redan har, det är ovärdigt. Livet fungerar för Ulrica nu, hon har livskvalitet och en värdig tillvaro.

Zethreus har en bunt med handlingar där det finns utförliga läkarintyg och beskrivningar hur Ulrica fungerar. Intyg som försäkringskassan ignorerat.

Turerna har varit många sedan försäkringskassan meddelade beslutet.

– Det är bråttom nu. Vi har överklagat beslutet och begärt skyndsam handläggning eftersom det bara är några dagar kvar. Försäkringskassan har missat vår begäran om snabb handläggning vilket gjort att vi är liksom ”fem i tolv”. Vi har överklagat till förvaltningsrätten och begärt inhibition vilket gör att om det går igenom så är ärendet inte avgjort och vi får en respit på några månader.

Personlig assistans

Två domar i Högsta förvaltningsdomstolen från 2012 och 2015 har förändrat situationen för många.

Ny praxis för försäkringskassan medför hårdare bedömningar.

De som redan har personlig assistans riskerar nu att förlora hela eller delar av assistansersättningen.

Försäkringskassan bedömer utifrån kriterierna personlig hygien, kommunikation, av- och påklädning och annan hjälp som förutsätter ingående kunskap om dig och din funktionsnedsättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!