Måndagen den 28 januari tillagades de första måltiderna med destination Luleå. Här ska cirka 7 500 portioner tillverkas per dag. Optimismen var stor och Piteås kostchef Helena Lundberg sa förhoppningsfullt till PT att ”Nu får vi se om det fungerar som vi tänkt”.
En vecka senare har hon svar. Det gör det inte!
– Det som verkade bra i teorin har inte fungerat lika bra i praktiken. Målet är ett flöde i processen, men det har dykt upp flera problem. Det är flera bitar i processen där det blivit stopp, säger Helena Lundberg.
Personalen har i vissa fall haft väldigt långa arbetsdagar. Enligt uppgift till PT jobbade vissa från klockan sex på morgonen till sena kvällen i fredags.
– Personalen har varit fantastisk, men så här kan vi så klart inte ha det. Folk orkar inte i längden. Vi har nu vidtagit flera åtgärder och stärkt upp där det behövs. Målsättningen är att få ordning på allt så fort som möjligt.
Är det för få anställda?
– Jag tror det är en kombination mellan att flödet i processen inte fungerar som vi vill att det ska och att vi inte tagit in extra personal vid uppstarten. Sen får vi utvärdera om det behövs fler personal, säger Helena Lundberg.
I det stora produktionsköket jobbar sedan tidigare 19 anställda (två av dessa på elevrestaurangen) samt elva nyanställda. Här ska 745 000 matportioner tillagas per år.
– Jag tror inte att vi har för få anställda, men det har varit mer att göra än vad vi kunde förutse. Vi är inne i en uppstartsfas och det har inte riktigt flutit på i produktionen, säger Maria Johansson-Lind.
När kan ni få ordning på produktionen?
– Det kan nog ta ett par veckor att trimma in allt. Vi ska få ordning på det här. Kanske måste vi justera schemaläggningen.
Hur mår personalen efter den stökiga starten?
– Det har varit en tuff vecka och många är trötta. Det har varit dubbla skift för en del, men vi räknar med att allt blir bättre och bättre, säger Maria Johansson-Lind.
Marita Björkman (S), ordförande för den nybildade kost- och servicenämnden (som är gemensam med Luleå), fick under måndagsförmiddagen information om läget i produktionsköket i Öjebyn.
– Det handlar om inkörningsproblem och verksamheten jobbar för att hitta lösningar och få ordning på rutinerna. Jag har förstått att personalen fått jobba hårt och så går det inte att ha det i längden. Det får inte vara så.
Har det påverkat leveranserna till Luleå?
– Inte vad jag hört. All mat har skickats som den ska, säger Marita Björkman.