Trots giftlarm – kinesiska lågprisplagg får en chans på PMU

Efter larm om farliga kemikalier stoppas kinesiska lågprisplagg i secondhand-affärer runt om i Sverige. Men på PMU i Öjebyn säljs kinesiska kläder som har tillräckligt bra kvalitet för att återbrukas.

Trots kritiken säljs fortfarande kinesiska lågpriskläder av exempelvis märket Shein på PMU i Öjebyn. (Arkivbild)

Trots kritiken säljs fortfarande kinesiska lågpriskläder av exempelvis märket Shein på PMU i Öjebyn. (Arkivbild)

Foto: Johanna Sandgren

Öjebyn2025-01-22 11:00

I dagarna kom beskedet att Luleå kommuns miljöbolag Lumire har valt att avsluta vidareförsäljningen av kläder från kinesiska klädföretag.

Det handlar om ”ultra fast fashion” – en bransch där trendiga kläder tillverkas så snabbt och så billigt som möjligt – bara för att nästa vecka bytas ut mot nya trendkläder.

Marknaden domineras av kinesiska företag som Shein och Temu. En studie från Greenpeace visar dessa typer av kläder kan innehålla farliga kemikalier som bryter mot EU:s regleringsgränser.

Nyligen avslöjade dessutom Aftonbladet att returnerade kläder från Shein hamnar i Iquique i Chile – en ökänd dumpningsstad där upp till 40 000 ton textilier bränns varje år, vilket skapat en miljökatastrof.

undefined
Anna Wikman, verksamhetschef för PMU Second hand-butiken i Öjebyn, uppger att man givetvis följer utvecklingen och rapporteringen från exempelvis Kemikalieinspektionen. (Arkivbild)

Helena Salomonsson, verksamhetschef Repris Återanvändningsmarknad i Öjebyn, konstaterar att återvinning av textilier verkligen är en fråga som ligger i ropet just nu.

– Vi har inte valt att sortera ut kläderna som man gör i Luleå, det finns inget beslut på att göra det som det är nu. Däremot textilier som är trasiga, dom slängs i en speciell container för att brännas upp. 

Men det finns inget beslut vad gäller de kinesiska kläderna?

– Nej, inte från Pirevas håll vad jag har hört och inte inom politiken heller. Men vi följer frågan, den är het.

undefined
PMU i Öjebyn är Piteås största second hand-butik och får in mängder av textilier. (Arkivbild)

Micael Bodin, affärsområdeschef återvinning på Pireva uppger att frågan inte är så komplicerad för dem.

– Vi sorterar inte ut och återvinner textilier som Lumire gör utan allt textilavfall som lämnas in till oss går till energiåtervinning, säger han och uppger att de endast har ett samarbete med Repris Återanvändningsmarknad.

Anna Wikman, verksamhetschef på PMU i Öjebyn, uppger att det sker en sortering i butiken för att se vilka kläder som går att sälja direkt i butik. Det man strävar efter är att förlänga livslängden på de plagg som är tillräckligt bra för att återbruka. 

"Problemet med lågpriskedjor är att deras kläder ofta tillverkas i alltför låg kvalité för att kunna återbrukas. Men vi granskar de plagg vi har fått in till oss och om det finns plagg från exempelvis Shein som vi bedömer hålla kvalité för ett återbruk så ger vi i nuläget de plaggen en chans i butiken. Sedan följer vi givetvis utvecklingen och rapporteringen från exempelvis Kemikalieinspektionen", skriver hon i ett mejl.

undefined
Helena Salomonsson, verksamhetschef för Repris återanvändningsmarknad, följer frågan kring de kinesiska lågpriskläderna. (Arkivbild)

På Röda Korset i Piteå är frågan ingen stor sak i nuläget.

– Vi får inte in så stora mängder av de här kläderna, så det är inget problem för oss, säger Gunilla Nilsson, butikschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!