Terese och Lisa brinner för bättre psykvård

Nu vill Lisa Marklund och Terese Wahlroos förändra psykvården. "Vi vill göra vården tydligare", säger båda.

Lisa Marklunds och Terese Wahlroos arbetsplats har säkerhetsklass två av tre.

Lisa Marklunds och Terese Wahlroos arbetsplats har säkerhetsklass två av tre.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Öjebyn2020-01-03 07:59

Vi träffar Terese Wahlroos, 39, och Lisa Marklund, 37, i ett konferensrum på rättspsyk i Öjebyn. Längre än till konferensrummet kommer inte utomstående. Anledningen är att rättspsykiatrin i Öjebyn har säkerhetsklass två av tre nivåer. Delar av området är omgärdat av höga staket för att hålla allmänheten utanför.

I dag finns 50 vårdplatser på rättspsyk i Öjebyn och det är för närvarande fullbelagt. Det är framför allt patienter från Norrbotten som vårdas här och rättspsyk sorteras under Region Norrbotten, inte under Kriminalvården som många tror.

Terese Wahlroos och Lisa Marklund har jobbat inom rättspsykiatrin i Öjebyn sedan 2007 och har mycket bra insyn i den här formen av vård. Båda har följts åt genom åren och arbetar nu som specialistsjuksköterskor.

Tillsammans har de gjort ett forskningsarbete – som publicerats i den internationella tidskriften International Journal of Mental Healt Nursing – med huvudtanken att göra psykvården bättre och kanske framför allt tydligare.

Terese Wahlroos och Lisa Marklund har skrivit en D-uppsats med titeln ”Patienters erfarenheter och upplevelser av rättspsykiatrisk heldygnsvård”, som bygger på djupintervjuer med elva patienter.

I intervjustudien med patienterna i Öjebyn har tre övergripande synpunkter synliggjorts.

* Vikten av mening och sammanhang.

* Vikten av att få vara sig själv och inte ses som en patient i mängden.

* Vikten av att få påverka sitt liv trots att de tvingas leva under lagar och regler.

För forskningsarbetet har Terese Wahlroos belönas med 2019 års stipendium till minne av före detta landstingsdirektören Elisabeth Holmgren.

– Även om det är jag som fått stipendiet kommer jag och Lisa Marklund att dela på det. Vad vi ska göra för pengarna har vi inte bestämt än, säger Terese Wahlroos.

Duon brinner för att göra vården bättre och mer meningsfull.

– Det gäller i stort att se människan i den psykiatriska vården, säger Terese Wahlroos.

– Vi vill sätta fokus på patienterna, ändra vardagskulturen. Tidigare har det varit så att patienterna har fått anpassa sig till vården. Vi vill göra tvärtom, säger Lisa Marklund.

Ett exempel är att de hälsar på alla patienter med namn.

– Det här känns som ett bra avstamp. I grund och botten handlar det om att göra vården tydligare.

Lisa Marklunds och Terese Wahlroos nytänk har startat en resa som bland annat betyder att de blivit inbjudna att berätta om sin forskning för andra.

Karta: Psykiatrin Länsgemensamt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!