För några år sedan införde man så kallade flödesdagar på folktandvården i Öjebyn. Det innebar att man under vissa dagar kallade äldre patienter, många med stort vårdbehov, som hade svårt att ta sig till tandvården. Väl på plats undersöktes patienten och de problem som upptäcktes åtgärdades, allt vid ett och samma besök. För att möjliggöra detta behövde personalen jobba i team.
Eva Stridsman, enhetschef på folktandvården i Öjebyn, såg stora fördelar med arbetssättet.
– Det här funkade så bra och resulterade i att vi fick väldigt mycket gjort. Jag som är lite "tävlings" tänkte att det här måste gå att använda i allt vårt arbete, säger hon.
Arbetssättet har därefter utvecklats. Personalen har fått kompetensutveckling och kan utföra många arbetsuppgifter. Teamen kan se lite olika ut men består ofta av en tandläkare och ett par/tre tandsköterskor och tandhygienister.
– I dag kallas alla barn till teamarbete, säger Eva Stridsman och beskriver hur ett besök kan gå till:
– Barnet får en kallelse och kommer hit på en undersökning. Vi ställer rutinfrågor och informerar om att vi kommer att göra allt som behöver göras idag. Det tas röntgenbilder som kanske visar att det finns ett hål i en tand i underkäken. Patienten får stanna kvar i rummet dit tandläkaren kommer och avlägsnar karies. När det är klart gör en tandsköterska fyllningen medan tandläkaren kan gå vidare till nästa patient.
Arbetet i team utförs alla dagar i veckan på barn och vuxna medan man anordnar flödesdagar för äldre några gånger i månaden.
Ett mål med teamarbetet är att klara av de prioriterade patientgrupperna, något man lyckats med. Ett annat mål har varit att kunna minska köerna till tandvården för icke prioriterade patientgrupper. På grund av personalbrist har man dock inte kunnat uppnå det.
– Vi klarar vårt uppdrag att behandla våra prioriterade grupper, barn, äldre svårt sjuka och dem med akuta problem. Ibland framställs det som att folktandvården inte gör så mycket men vi gör jättemycket. Teamarbetet ger dessutom en bra arbetsmiljö och hade vi inte jobbat så hade köerna varit ännu längre.
Tandsköterskorna Carola Berglund och Malin Taavo håller med. Detsamma gör tandhygienisten Ann Nilsson.
– Jobbet vi utför blir effektivt och man känner sig delaktig, säger Malin Taavo.