Synskadad uppmanar till att hålla avstånd

Ledarhundar förstår inte social distansering. Synskadade Christer Karlsson uppmanar därför medborgare att hålla avstånd.

Christer Karlsson uppmanar sina medmänniskor att hålla ett par meters avstånd på grund av coronaviruset, eftersom ledarhundar inte är tränade på social distansering.

Christer Karlsson uppmanar sina medmänniskor att hålla ett par meters avstånd på grund av coronaviruset, eftersom ledarhundar inte är tränade på social distansering.

Foto: Catrin Renlund

Öjebyn2020-04-29 20:00

En ledarhund genomgår flera månaders intensiv dressyrträning innan den som tvååring kommer till en förare. Då inleds intensiv träning för att lära känna varandra och bli samspelta.

Ledarhundar är inte dresserade att hålla avstånd från närmaste människa, de är tränade för att undvika hinder av olika slag, hitta stolpar och varna för trappor. Detta blir lätt ett problem i coronatider när man ska hålla en social distansering. 

Christer Karlsson i Öjebyn är synskadad och hans ledarhund Nicke, en femårig labrador, är hans trogne arbetskamrat och följeslagare. Han har uppmärksammat problemet med att hålla avstånd, för även om han själv inte så ofta rör sig i större folksamlingar så vill han påpeka vikten av social distansering.

– Det är bra om man inte kommer för nära andra människor och det är i och för sig inte så svårt här i Öjebyn. Det är sällan jag behöver vistas där det är trångt, men på ställen där det rör sig folk hela tiden måste det vara värre. Det är viktigt att gemene man förstår att man måste hålla avstånd. 

De gånger Christer Karlsson upplevt problem är när andra hundägare låter sin hund komma fram till Nicke.

– Det är just det här att det kan komma en annan hund, då kan det bli närkontakt. När hindret rör sig är det svårt för mig, men hundarna vill fram. Det går ju, jag stannar till om jag känner att det finns en oro. Men jag måste säga att jag i huvudsak har blivit bra bemött när jag är ute och går.

På onsdagen var det internationella ledarhundsdagen. Syndskadades riksförbunds vice ordförande Maria Thorstensson är orolig för att folk varken aktar sig eller ger sig tillkänna. 

– Människor ska inte vara tysta så att man som synskadad inte vet var de befinner sig. Hunden undviker bara hinder och håller inte avstånd, uppger hon i ett pressmeddelande.

Christer Karlsson är den ende som har ledarhund i kommunen, men det finns ytterligare ett par stycken i Norrbotten. Nicke är hans femte ledarhund och han uppskattar honom mycket. Han upplever att man med hundens hjälp tar sig fram lugnt och tryggt, förbi alla hinder. Hunden ger möjlighet för honom att röra sig fritt i samhället på samma villkor som seende.

I Sverige finns 261 ledarhundar i tjänst (januari 2020). Bland förarna är 153 kvinnor och 108 män. 74 procent av förarna är i arbetsför ålder. 38 förare är under 40 år. 80 procent av ledarhundarna är labradorer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!