Swerea Sicomp vill bygga nytt testlaboratorium

Swerea Sicomp i Öjebyn planerar att bygga en ny testanläggning för 50 miljoner kronor. Där ska forskningsinstutet utveckla och demonstrera tillverkning av kompositprodukter, detta tillsammans med fordonsindustrin och dess underleverantörer.

FÖR VOLVO. Swerea Sicomp har tagit fram en lätt ventilationskåpa för lastbilstillverkaren Volvo.

FÖR VOLVO. Swerea Sicomp har tagit fram en lätt ventilationskåpa för lastbilstillverkaren Volvo.

Foto: Tommy Norin

ÖJEBYN2018-04-08 19:36

Sedan starten 1989 har Swerea Sicomp växt till ett av Europas ledande forskningsinstitut inom området kompositer. Institutet har haft och har långtgående samarbete inom energisektorn med bland annat ABB Composites, samt fordons- och flygindustrin. Swerea Sicomp har också utvecklat metoder och processer för den civila flyg- och rymdindustrin under många år. Ett exempel är den så kallade BLADE demonstratorn som utvecklades av Saab inom ramen för Clean Sky, ett stort Europeiskt forskningsprogram.

– Vi deltog med vår personal i utvecklingen av en nio meter lång del av en flygplansvinge som tillverkades helt i kolfiberkomposit med extremt lågt luftmotstånd. Den monterades på en Airbus 340 och provflögs hösten 2017 med lyckat resultat, säger Swerea Sicomps vd Bengt Wälivaara.

Nu planerar institutet att bygga en 600 kvadratmeter stor byggnad som ska inrymma ett test- och demolaboratorium avsett både för industriell utveckling och avancerad forskning. Institutet på Fibervägen vill testa och utveckla lättviktsprodukter i en realistisk miljö med höga tillverkningstakter och fullstora komponenter.

– Investeringen beräknas landa på cirka 50 miljoner kronor när hela anläggningen står klar, säger Bengt Wälivaara.

Han säger att Swerea Sicomp tillsammans med företag, och Piteå science park, har fått positiv respons i kontakterna med finansiärer som Region Norrbotten, Luleå och Piteå kommun för att stödja investeringen. – Vi har sedan ett par år exempelvis forskat om lagring av energi i kompositer och integrera batterier på smarta sätt i bilkarosser. Med framtidens ökande eldrivna fordonsflotta ser vi stora möjligheter att fordonsindustrin nyttjar vår testanläggning för att exempelvis utveckla nya kostnadseffektiva batterilådor. Vi arbetar sedan flera år tillsammans i ett flertal projekt med exempelvis Volvo, Scania och Gestamp Hardtech i Luleå som stödjer vår satsning i norra Sverige, säger Wälivaara.

– Visionen är att skapa norra Europas mest avancerade testlab i Öjebyn där vi kan bedriva spetsforskning och utveckling av komposittillverkning enligt den nya trenden med digitaliserade fabriker och uppkopplade processer. Företag kommer att kunna testköra pilotproduktion av nya produkter från olika delar av världen. Vi räknar med att engagera både svenska och europeiska aktörer i testlaboratoriet, säger Wälivaara.

Planen är att test och demolabbet ska vara i drift under första kvartalet 2020.

Wälivaara pekar på symbiosen med regionens pågående arbete där bland annat invest i Norrbotten arbetar för att locka hit internationella kolfibertillverkare att etablera en kolfibertillverkning i norra Sverige. Han säger att om det lyckas får närliggande kompositföretag stora fördelar i form kortare leveranstider, säkrad tillgång till råmaterial och potentiellt lägre tillverkningskostnader genom lägre energipriser och lägre koldioxidavtryck vid kolfiberframställningen

.– I dag importeras kolfiber och plast främst från Asien och USA med högre transportkostnader och högt koldioxidavtryck som följdm säger Swerea Sicomps vd.

Swerea SIcomp Öjebyn

Swerea SICOMP är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom materialområdet polymera fiberkompositer. Institutet arbetar med tillämpad forskning, utvecklingsarbeten och utbildning i en internationell miljö.

Forskningsinstiutet är ett av fem bolag inom koncernen Swerea som 2017 omsatte 683 miljoner kronor med 534 anställda.

Källa:Swerea Sicomp/allabolag.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!