Succé för eldrivna snöskotern utvecklad i Piteå

I måndags visades de första bilderna på prototypen för den eldrivna snöskotern Vidde på en elsnöskoterkonferens i Skellefteå. "Skotern kändes fantastisk", säger Magnus Edin, teknikchef vid RISE i Piteå, som provkört sin skapelse.

Magnus Edin, teknikchef vid RISE i Piteå, testar den eldrivna snöskotern uppför en slalombacke. "Varje gång man kör den har man ett stort leende. Jag kör skoter nästan varenda helg, men det här är något annat", säger han.

Magnus Edin, teknikchef vid RISE i Piteå, testar den eldrivna snöskotern uppför en slalombacke. "Varje gång man kör den har man ett stort leende. Jag kör skoter nästan varenda helg, men det här är något annat", säger han.

Foto: Vidde

Öjebyn2023-04-18 21:00

– It´s alive, utbrister Jörnföretaget Viddes vd Christian Lystrup när han på elsnöskoterkonferensen på Wood Hotel för första gången visar bilderna av funktionsprototypen som fått smeknamnet Frank, en skämtsam hyllning till Frankensteins monster.

Han konstaterar att det är många tänkbara investerare och andra intressenter som sett fram emot att få se Vidde.

undefined
Snöskotern Vidde ska både kunna användas av nybörjare och erfarna skoteråkare.

Magnus Edin vid RISE i Öjebyn, är lyrisk över den banbrytande snöskotern.

– I princip all utveckling och konstruktion har vi på RISE gjort på den här prototypen, där vi använt en donatorskoter som plockats ned i småbitar och byggts upp med elmotor och batteri, säger han.

undefined
"It´s alive", utbrister Viddes vd Christian Lystrup.

Fem stycken förseriemodeller kommer att släppas och provas hos Skistars presumtiva kunder, exempelvis på ishotellet i Jukkasjärvi och i Åre.

– Skotern kändes fantastisk. Det är mycket att köra med, den är lukt- och vibrationsfri och väldigt tyst och har ungefär samma tyngd och viktförhållanden som en standardskoter, säger Magnus Edin.

Skoterns körbarhet och framkomlighet är testad samt hur batteriet klarar kylan. RISE har jobbat mycket med motorn och kraftöverföringen för den optimala körupplevelsen i olika lägen på gasen.

undefined
Funktionsprototypen Vidde som fått namnet efter företaget i Jörn som ska tillverka den.

– Den är likvärdig med en modern skoter kanske till och med lite bättre. Man kan köra ganska sakta med elmotor och ändå ha kontroll. Vi har kört i minus 17 och inte sett några problem med batteriet.

Blir det en sådan?

– Haha, vi får se om man har råd, skrattar Magnus Edin.

Det är dock inte främst den häftiga accelerationen som är det unika med skotern utan det är hur den byggs för att kunna ha ett långt liv där delarna kan bytas ut när de är utslitna eller trasiga. Därför hävdar företaget Vidde att detta blir världens mest hållbara eldrivna snöskoter.

undefined
”Det känns spännande att få vara med om att elektrifiera vildmarken”, säger Joachim Nordin, vd Skellefteå kraft.

Peter Falkman, partnerskapsansvarig vid Skellefteå kraft, som själv är en hängiven snöskoteråkare, berättar att han älskar Viddes vision och att det är häftigt att det händer just här.

– Tajmingen kunde inte ha varit bättre, menar Peter Falkman.

undefined
Patent är inskickat på själva kraftöverföringen.

Till sommaren ska Viddes designpartner italienska Pininfarina, vara klara med designen. De är en ikon inom design av bilar och har bland annat Ferrari Testarossa på sin långa meritlista. 

Sedan är det meningen att man till vintern 2024 ska ha producerat 1 000 elsnöskotrar i en fabrik i Jörn och successivt utöka produktionen.

Snöskoterns historia

Det finns källor som menar att det första så kallade “översnöfordonet“ byggdes av två bröder i Jämtland. Det var en T-ford som fått skidor på framhjulen och larvband på bakhjulen. Nästa steg i utvecklingen stod Carl Eliason från USA för. Han byggde en snöskoter och fick patent på den 1927. Under 1930-talet uppfann Joseph-Armand Bombardier en framdrivningsmetod bestående av gummiklädda, tandade hjul och en gummiklädd matta.

Källa: Norrbottens museum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!