Personalen går fortfarande till jobbet trots att de inte fått lön sedan december förra året. Ansvarskänslan är stor, men arbetsmoralen bryts sakta men säkert ned.
– Vi går till jobbet för att vi känner ansvar för våra kunder. Sedan är det bra att det kommer in pengar på kontot även om vi inte kommer åt det. De pengarna gör kanske att smällen för de andra leverantörerna inte blir lika hård, säger Christian Neuendorf, produktionsledare på Polardörren.
För ett år sedan köpte Forshedagruppen upp Polardörren i Öjebyn. Förvärvet skulle skapa synergier med övriga bolag inom industrikoncernen, men istället har verksamheten drabbats av ekonomiska problem och den 12 december 2023 försattes Forshedagruppen i konkurs.
Polardörren AB har inte försatts i konkurs, men styrelsen har hoppat av och personalen är lämnade ensamma.
– Ägarna har släppt Polardörren i fritt fall. Frustrationen är enorm. Att sätta ett fungerande bolag som Polardörren i skiten på det här sättet är under all kritik. Vi har inte varit på obestånd utan det har hänt nu på grund av att vi inte kan ta emot ordrar och driva in pengar, säger Christian Neuendorf.
Polardörren är ett anrikt företag med djupa rötter i Piteå. Bolaget startades av Holger Holmberg 1946, då under namnet HH-dörren. I dag är företagets bankkonton spärrade och personalen kan inte betala räkningarna. Bristen på komponenter gör att det är svårt att färdigställa dörrarna och fraktbolagen har slutat hämta paketen utan förskottsbetalning från mottagaren.
– Det blir sista veckan som vi kan vara aktiva i produktionen. Nästa vecka kommer en av våra leverantörer och hämtar sin brytmaskin så vi kan inte blanda någon färg sen. Då kan vi inte göra annat än att komma hit och vara sociala med varandra, säger Christian Neuendorf.
Personalen har kontaktat sina fackliga ombud som i sin tur måste kräva Polardörren i konkurs för att de inte betalar ut lönerna.
– Jag sitter nu och försöker hitta vägar fram. När våra medlemmar inte får lön kan vi delge företaget med en betalningsuppmaning. Om de då inte betalar inom 7 till 10 dagar har vi rätt att söka företaget i konkurs, men eftersom det inte finns någon styrelse att delge så krånglar det till sig, säger Daniel Hansen, ombudsman på GS Facket avdelning 8.
Enligt honom har man fått vända sig till länsstyrelsen i Norrbotten och den 20 februari ska kunggörelsen delges i tidningarna. Daniel Hansen skräder inte med orden om vad han tycker om styrelsens beslut att hoppa av Polardörren och lämna personalen kvar ensamma.
– Jag kan tycka att den gamla styrelsen har haft ett fruktansvärt sätt att se på människor, säger Daniel Hansen.
Christian Neuendorf och de andra anställda på Polardörren kan inte annat än vänta och se vad som händer.
– Det är sjukt att hoppas på en konkurs, men vi vill ha ett avslut nu. Det är ett jäkla lidande att hålla ett döende företag på konstgjord andning, säger han.
Decemberlönen som skulle betalas ut retroaktivt i januari kom aldrig och Christian Neuendorf har även räknat bort januarilönen den 25 februari. Nu är oron att processen drar ut på tiden och att personalen förlorar en del av sin statliga lönegaranti som täcker lönen tre månader före konkursansökan.
– Det är jättetufft så klart. Jag har kollegor som fått ringa och försöka skjuta upp sina räkningar.