Spermabank ska lagra värdefullt dna

Det handlar om hundars sperma, att kunna skicka den långväga och att säkra avel inför kommande generationer. Sveriges nordligaste spermabank slog nyligen upp sina portar i Öjebyn. – Det är jättespännande, det här har jag velat hur länge som helst, säger Linda-Mari Berglundh, veterinär på Evidensia djurklinik.

Linda-Mari Berglundh ”buffrar” spermaprovet. Det innebär att en vätska som innehåller bland annat glycerol och antibiotika droppas i sperman för att den ska klara frysning.

Linda-Mari Berglundh ”buffrar” spermaprovet. Det innebär att en vätska som innehåller bland annat glycerol och antibiotika droppas i sperman för att den ska klara frysning.

Foto: Camilla Berglund

ÖJEBYN2014-05-02 17:57

Videon är inte längre tillgänglig

Linda-Mari Berglundh hälsar igenkännande på goldenretriever-hanen Axel, sju år. Han hälsar lika igenkännande tillbaka och är uppspelt över att vara i djurklinikens lokaler.

– Han vet vad som väntar, skrattar matte Maria Sandberg som äger Kapplandets kennel i Kalix.

"Väldigt spännande"

Den här dagen ska Axel lämna spermaprov, få det nedfryst och lagrat i spermabanken. Hans spermier har tidigare använts till att inseminera tikar utomlands, bland annat i Schweiz och Spanien, berättar Maria Sandberg. Då har färsk sperma skickats, så det är första gången som Axels prov fryses ned.

– När vi har skickat iväg sperma har tikarna fått nio, tio valpar. Det är helt otroligt och en fantastisk möjlighet, säger hon.

Spermabanken i Öjebyn är den nordligaste av fyra i Sverige, och Linda-Mari Berglundh hoppas att verksamheten blir uppskattad.

– För uppfödarna är det här väldigt spännande. Ett prov som är infryst kan klara sig i flera hundra år. Fryst sperma använder man ofta när det ska skickas långväga, till Australien till exempel, eller att man har en värdefull avelshane som man vill avla på om några generationer. För små raser med små populationer kan det vara väldigt värdefullt att kunna välja ut avelsdjur och frysa ned sperman, så att de inte tappar dem, säger hon.

Flytande kväve

I ett rum på djurkliniken står två stora tankar fyllda med flytande kväve. Temperaturen inne i tankarna är 196 minusgrader. Det fräser och ångar när Gunilla Berglund, djursjukvårdare eller "spermaassistent" som hon skämtsamt kallar sig, lyfter på locket till infrysningstanken. Till det här rummet tas provet för att frysas ned efter diverse förberedelser, så som kvalitetskontroll i mikroskop, centrifugering för att skilja sperman från prostatavätskan, och "buffring" av provet, det vill säga ge det näring så det klarar nedfrysning.

– Det är mycket jobb, speciellt pappersarbete. Men det är jätteintressant och roligt, säger Linda-Mari Berglundh.

Dagen därpå görs ett tiningsprov för att se att allt gått bra. Ibland kan färsk sperma tappa i kvalité efter frysning.

– Generellt är det så att unga hundars sperma fryser bra, och efter nio års ålder ser man en försämring i frysningskapacitet. Det är en chansning, så klart. Man vet inte förrän dagen efter när man gjort allt jobb, säger hon.

Enligt henne får man högre dräktighetsprocent med färsk sperma än fryst.

– Därför använder man gärna färsk, kyld sperma om det går, om avståndet tillåter det. Begränsningen är att när tiken löper måste många parametrar passa in, men fördelen är att det är bättre dräktighetsprocent. Ju mindre man gör med sperman, desto färre tappar man på vägen.

Som ett levande exempel på insemineringens möjligheter visar Maria Sandberg upp ett av Axels verk, valpen Ji Mo, åtta veckor. Man kan lugnt säga att han stal hela showen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om