Spanska flugan kommer att surra på Karlberg
Den klassiska farsen Spanska flugan, och som med jämna mellanrum surrat land och rike kring på olika teaterscener, blir nästa års publikdragare på Karlbergsteatern i Öjebyn. Det viskar eldsjälen Per-Arne Nyman, som varit den som genom åren gjort en hel del för att väcka folks intresse för den kultur som finns i bygden i allmänhet och Öjebyn i synnerhet. Han blev utsedd till Årets Pitebo 1995.
Per-Arne Nyman, eldsjäl i Solanderföreningen, är också mannen bakom satsningarna på Karlberg i Öjebyn.
Foto: Anders Westergren
- Nästa sommar sätter Karlbergsteatern upp farsen. Denna gång blir det således inget i teaterstycket med anknytning till bygden, påpekar Per-Arne Nyman som håller i trådarna, eller finns bakom kulisserna, och som sedan starten är ordförande för Karlbergsverksamheten.
Jubileumsår
Han är "pappa" till flera kulturella inslag i Öjebynområdet, som format sig till värdefulla bidrag till Piteås kulturhistoria.
Som noga också påpekas är han inte ensam som drar lasset. Det finns många ideellt arbetande krafter som stöttar upp ...
- Nu som förr är det alltid äventyrliga ekonomiska satsningar vid Karlberg. Varje sommar våndas jag, får ont i magen. Det mesta hänger ju på vädret. Det rör sig trots allt om en kvarts miljon i satsade pengar, påpekar Per-Arne Nyman som hunnit fylla 76 år och har sina rötter i Kalix.
Åldern tycks inte hindra honom för nya projekt snurrar runt i hans huvud, som han vill få förverkligade.
Nästa år får Per-Arne Nyman baka och duka upp jubileumstårtor vid två tillfällen. Det är nämligen 20 år sedan han ställde sig bakom initiativet att bilda en kulturförening för Karlberg och blev dess ordförande. Det är också 15 år sedan det började spelas teater på platsen.
Men historien kring Karlberg började faktiskt långt före. I skolans läroplan fanns nämligen inskrivet att barnen skulle få lära sig mera om sin hembygd. Som ett led i detta gick det mindre lämmeltåg med skolelever till bland annat Karlbergsområdet, för att lära mera om bland annat de satsningar som patron Carl Anton Hedqvist drog igång i bygden.
Karlberg ett skötebarn
Karlberg är onekligen den pensionerade slöjdlärarens skötebarn. Han har visioner av stora mått, ser en stor utvecklingspotential. I Nymans tankevärld finns en fortsatt utveckling av området, till omkring 100 hektar. Allt som ett led i den Naturskola som där också bedrivs.
- Fullt medveten om att jag inte lever för all framtid, med en stark önskan att arbetet runt Karlberg skall fortsätta, arbetar jag för att få fler ansvariga så att verksamheten fortsätter många år framåt i tiden.
En vårvinter för många år sedan, när Per-Arne Nyman med hustrun Kerstin låg och lapade sol på renskinn vid Råberget, gladde sig åt den vackra naturen, fick han en inre uppenbarelse.
- En uppenbarelse som klargjorde för mig att göra vandringsleder i området och vara den som två år senare skulle inviga dessa. Det var en märklig inre syn.
Per-Arne Nyman väcktes i tanken att forma Karlberg till ett smultronställe för besökarna. Han tog hjälp av landshövding Curt Boström och rodde också projektet i hamn. Tanken var att Boström skulle inviga, men fick förhinder.
- Det blev faktiskt som i uppenbarelsen, jag förrättade invigningen.
Gestaltar patronen
Sedan har det ena följt det andra i arbetet att ta vara på Öjebyns historia.
En studiecirkel i Öjebyn om patron Hedqvist avhandlades och hade i Per-Arne Nyman en stark drivkraft. Det resulterade sedan i en bok.
Med utgångspunkt från boken diskuterades sedan om att göra teater. Det blev slutligen Riddarspelet, med uppförande på en utomhusscen på Karlberg.
- Min dröm var att det spelet skulle gå i 100 år på den scenen. Men folk har för mycket knappar på sina datorer och tv-apparater och därför lockar det mera det som händer i rutan därhemma. Utbudet i övrigt är ju också stort. Ganska snart fick vi plocka bort Riddarspelet och börja variera på scenen, och som dragit folk varje år.
Då och då framträder Nyman även i patron Hedqvists gestalt, bland annat vid kyrkmarknaden i Öjebyn
Samlar föreningslivet
Nya idéer föddes. Forskningsresanden Daniel Solander tog han till sig. Var med att gjuta grunden för Solanderföreningen för 11 år sedan, anlägga en Solanderpark i centrala Öjebyn och skaffa lokaler för Solanderföreningens verksamhet i kyrkstadsområdet. Där svingar han också ordförandeklubban.
- När vi började det arbetet var det inte många som visste vem Daniel Solander var.
Som om det var nog. Per-Arne Nyman tyckte att Öjebyn var för litet känt. Det blev startskottet till att samla hela Öjebyns föreningsliv i en allians, där han också tog på sig att leda arbetet.
- Då fanns det 35 föreningar och ingen visste vad den andre gjorde. Samtidigt som det konstaterades att mycket trevligt kunde göras tillsammans. Nu finns det 16 föreningar i alliansen, som försöker skapa samordning i aktiviteterna i och runt Öjebyn.
- Det är viktigt var man befinner sig, och vad man gör, att känna sina rötter. Det är mycket betydelsefullt, avrundar Per-Arne Nyman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!