Sökandet efter fler skelettdelar avslutad

Kranier från tre döda kroppar har hittats i Öjebyn - men i går avslutade arkeologerna jakten efter fler benbitar som tros härröra från 1700-1800-talet.

"Totalt har vi funnit två relativt intakta skallar och delar från en tredje", förklarar arkeolog Mirjam Jonsson från Norrbottens museum.

"Totalt har vi funnit två relativt intakta skallar och delar från en tredje", förklarar arkeolog Mirjam Jonsson från Norrbottens museum.

Foto: Maria Johansson

ÖJEBYN2009-06-18 06:00
Kanske känner ni igen historien om kvinnan som letade prydnadssten, men istället fann en dödskalle upptill på en sandhög i Öjebyn.
Upptäckten gjordes i augusti i fjol - och kom att resultera i en serie av arkeologiska insatser.
På onsdagen avslutades utgrävningarna.
Sanddepåer
Sju olika platser har intresserat arkeologerna.
Huvudspåret har kretsat kring det sandtag i närheten av Betongmästarna i Öjebyn, därifrån sand körts iväg som fyllnadsmassor/halkbekämpning till sex olika depåer i Piteå kommun.
Det var vid en av dessa depåer, på Hedenområdet, som dödskallen hittades.
- Vi har vänt ut och in på den sandhögen, siktat 400 kubik sand med en gallerförsedd traktorskopa. Men förutom det redan funna kraniet har vi bara hittat en mindre benbit i massorna, säger Mirjam Jonsson, arkeolog vid Norrbottens museum.
Övriga fem sandhögar har "skummats" på ytan utan något större resultat. Däremot har flera skelettfynd gjorts i själva sandtaget, därifrån massorna körts.
- Vi har funnit ytterligare en ganska intakt skalle, plus delar från ett tredje kranium. Vi har också hittat delar av ett lårben, bröstben, en ryggkota och ett tiotal andra småben vid utgrävningarna.
Visuell analys
Frågan är när och hur människobenen hamnat i backen? Vilka personerna varit, och om det kan finnas fler skelett dolda under ytan?
- Vi hade hoppats på fler fynd för att få mera säkra uppgifter, säger Mirjam Jonsson.
Samtliga ben kommer att skickas till en benexpert söderut för visuell, osteologisk analys. Även dna-tester ska utföras.
- Att döma av kvalitén på skelettdelarna tror jag de kommer från slutet av 1700- eller början av 1800-talet, säger arkeologen Olof Östlund.
En torgförd teori är att skelettdelarna - som påträffats i närheten av både kyrkan i Öjebyn och den gamla kyrkbyn utanför Långnäs - är kvarlevor efter dödade utländska soldater, i "ryssgravar", möjligen brottslingar eller dödsoffer för epidemiska sjukdomar; alltså klientel som inte alltid bevärdigades en traditionell grav.
- I gamla tider var det inte självskrivet alla att jordfästas på kyrkogårdar, förklarar Mirjam Jonsson.
Allmänintresse
Ett annat scenario är att fyllnadsmassor för länge sedan transporterats till platsen från någon kyrkogård, och tippats där det kan ha stått ett hus med källare.
- För att lugna själen och allmänintresset hoppas jag vi kan bidra med lite säkrare information framåt hösten. Vi får förlita oss till forskarens, benexpertens analys, parat med information som är möjligt att finna i gamla arkiv och historiska dokument, säger Mirjam Jonsson.
FAKTA Arkeologisk utgrävning
Den arkeologiska utredningen som genomförts i Öjebyn kallas på fackspråk räddningsundersökning
Insatsen är uppbackad av Riksantikvarieämbetet som tillsammans med länsstyrelsen satsat 189 000 kronor i projektet
Det första funna kraniet var välbevarat, med tänderna i gott skick. Enda skadan var en liten spricka i kindbenet och en avskrapning på hjässan
På generalstabskartan över det aktuella sandtaget i Öjebyn finns inga gravar markerade
I fornminnesregistret finns det heller inte några lämningar registrerade i området
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om