Snöfri julmarknad vid Öjeby kyrka

Snön har regnat bort och vädret är novemberdystert men det hindrade inte folk från att besöka den årliga julmarknaden i Öjebyn under helgen.

Carmen Zvahlen från Schweiz forskar vid LTU och säljer bonader och smycken vid marknaden.

Carmen Zvahlen från Schweiz forskar vid LTU och säljer bonader och smycken vid marknaden.

Foto: Tommy Norin

Öjebyn2019-11-23 17:39

Stånden med tomtar, vantar, hembakat bröd och glögg var som vanligt på plats vid den julmarknad som genomförs varje år utanför Öjeby kyrka och i församlingsgården Margretelund.

Marknaden lockade många personer trots att vädret var gråmulet och dystert. 

Stina Viklund som driver hästgård i Jävrebyn körde runt med pållarna Harry och Moltaz. Den prärieliknande vagnen var prydd med granris och ljus och var fullsatt med barn.

Lennart Olofsson och Tord Bergman från Tempelriddarna gjorde schlobben på löpande band. Kön var lång in till grötserveringen som arrangerades av Solanderföreningen. Vid ett bord satt Linnea Lundman med dottern Denise Nilsson, fyra år, och slevade in den förtida julgröten.

I ett marknadsstånd mötte PT Carmen Zwahlen från Schweiz som sålde egentillverkade smycken. Hon forskar vid Luleå tekniska universitet och är knuten till Luleå science park.

Hennes kompis Lotta Svanberg från Luleå sålde ju bonader med kanske marknadens mest udda julebudskap. På en bonad står "Att fira yogajul är att vara medvetet frånvarande". På en annan uppmanar tomtenissen att "Ta det lugnt, julstressen räcker till oss alla"..Julmarknaden togs över av Öjeby IF för fem–sex år sedan. Ordföranden Bo Jonsson är nöjd med den marknad som lockade nära 60 försäljare och gott om folk.

.– Det blev jättebra trots att vi krockade med skyltsöndagen igår, säger han.

Julmarknaden genomfördes i samarbete med Röda Korset, Solanderföreningen och kyrkan.

Årets julmarknad vid Öjeby kyrka och Margretelund är igång.
Årets julmarknad vid Öjeby kyrka och Margretelund är igång.
Karta: Öjebyn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!