Snart öppnar PMU sitt populära kafé igen

Loppissugna vallfärdar till PMU i Öjebyn för att fynda och fika. Det senaste året har kaféet haft stängt på grund av pandemin, men nu är det äntligen dags att servera fika igen.

Faria Mashayekhi har längtat efter att få baka fika till PMU:s besökare i ett år.

Faria Mashayekhi har längtat efter att få baka fika till PMU:s besökare i ett år.

Foto: Mari Gustafsson

Öjebyn2021-09-18 11:00

2014 slog PMU Second hand upp portarna i gamla Sabels i Öjebyn. Sedan dess har butiken lockat många fyndsugna. Något som också lockar besökare är det populära kaféet inne i lokalen.

Men på grund av pandemin har kaféet hållit stängt det senaste året.

– Det finns 57 butiker runt om i Sverige och alla har ett kafé, men vårt är omtalat för det goda fikat, säger Christina Lund som jobbar i butiken och tittar menande på Faria Mashayekhi som precis plockar ut en kladdkaka ur ugnen.

undefined
Faria slår gärna ihop erfarenheterna från Iran med svenska preferenser. "När jag gör cheesecake utgår jag från mitt iranska recept men gör om den med lingon och kolasås."
undefined
Nu är det dags att plocka undan loppisfynden till förmån för fikasugna gäster.

Faria Mashayekhi hade jobbat i fiket under tre år när pandemin gjorde det omöjligt att hålla kaféet öppet.

– Varje gång butiken är öppen kommer någon som frågar när vi ska börja servera fika igen, säger hon.

Och nu är det äntligen dags. Till veckan återöppnar det som brukar kallas "Farias bageri".

– Jag älskar att jobba som bagare. I Iran läste jag kriminologi på universitet. Jag tänker att det finns många bagare och många jurister, men inte så många bagarjurister, skojar hon.

undefined
Äppelpaj med marängtopping.
undefined
Förberedelserna är i full gång. Faria är i färd med att baka kladdkaka.
undefined
Att träffa människor är bland det bästa med jobbet, tycker Faria, som har hjälp i kaféet av volontärer.

När det gäller bakningen slår hon gärna ihop erfarenheterna från Iran med svenska preferenser.

– När jag gör cheesecake till exempel utgår jag från mitt iranska recept men gör om den med lingon och kolasås.

I kaféet finns ingen fast meny, utan här serveras olika bakverk från gång till gång.

Nu börjar kylar och frysar vara fulla inför öppningen.

– Jag har längtat mycket, det ska bli så kul att servera fika och träffa alla människor! säger Faria Mashayekhi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!