Skolledning kritiseras för strutsbeteende

Skolledningen vid Solanderskolan i Öjebyn har tappat greppet och sopar problemen under mattan. Den kritiken riktar nu fler föräldrar efter händelsen i tisdags då rektor, lärare och elever fick låsa in sig och tillkalla polis.

Kritiken mot upprepade händelser och intermezzon vid Solanderskolan i Öjebyn växer. Flera föräldrar har hört av sig och påtalat den otrygga miljön vid skolan.

Kritiken mot upprepade händelser och intermezzon vid Solanderskolan i Öjebyn växer. Flera föräldrar har hört av sig och påtalat den otrygga miljön vid skolan.

Foto: Maria Johansson

ÖJEBYN2014-01-31 07:42

Händelsen vid skolan på tisdagen då polis fick tillkallas för att skingra en grupp elever som hotade skolledning och elever kan beskrivas som kulmen på en längre tids oroligheter vid skolan.

– Det är bara toppen på ett isberg, säger en av många föräldrar som hört av sig till Piteå-Tidningen.

Rädsla

Enligt föräldrarna, som vill vara anonyma av rädsla att det ska gå ut över deras barn, har bråk, stök och strul pågått under en lång tid.

– Det har vid flera tillfällen hänt att polis kopplats in för att lösa olika situationer, säger en förälder.

För en annan blev situationen till slut ohållbar för hennes barn.

– Vi ville förstås lösa de mobbingproblem som vårt barn utsattes för. Vi hade många samtal, men de var fruktlösa. Till slut tvingades vi byta skola för vårt barn, säger elevens mamma.

Mamman berättar vidare att hon redan strax efter skolstarten i höstas kontaktades av polis som då utredde uppgifter om vapen på skolan.

– Det handlade om hemmatillverkade knogjärn med spikar eller skruvar.

Uppgifterna om dessa knogjärn har även bekräftats av grundskolechefen Lena Engström.

Inget hänt

– Det är ytterligare ett exempel på att ledningen vid skolan inte kommer tillrätta med problemen. Känslan jag och flera andra föräldrar har är att den sopar sakerna under mattan, anser en annan förälder.

Som exempel pekar hon på skoledningens uttalande att inget har hänt på skolan.

– Jag ser det som ett strutsbeteende där man hellre väljer att förneka händelser än att lyfta frågan och ta tag i problematiken. Att vid upprepade tillfällen dessutom kalla på polis ger intrycket av att inte kunna hantera problemen.

– Visst kan det vara nödvändigt att kalla på polis, men jag uppfattar det som ett sätt att försöka ingjuta respekt med uniformerad polis, men den utreder ju bara eventuella brott. Polisen ska inte lösa de underliggande problemen, säger hon.

Under förfall

Andra lyfter fram påhopp på elever från en specifik grupp. Påhopp som uppges ha ökat under hösten.

– Det är jättemånga som är livrädda att bli betraktade som tjallare, säger en av dem som kontaktat PT.

Föräldrarnas sammantagna bedömning av Solanderskolans högstadium är en enhet under förfall, där både lärare och elever mår dåligt.

– Arbetsmiljön för både lärare och alla elever är under all kritik, är kommentar som återkommer.

Huvudskyddsombudet för grundskolorna i Piteå kommun, Lena Westerberg har i dagsläget inte vidtagit några åtgärder. En sådan åtgärd skulle kunna vara en anmälan till Arbetsmiljöberket.

Avvaktar

– Jag har det övergripande ansvaret, men varje skola har ett lokalt ombud. I nuläget avvaktar jag för att se om jag blir kontaktad, säger hon.

Hon säger sig vidare inte ha någon annan information än den hon tagit del av från tidningsuppgifterna som hon anser är upprörande.

– Det jag läser är fruktansvärt, säger Lena Westerberg.

Det kan tilläggas att nya hot har uttryckts mot den elev som fick polisskydd vid tisdagens händelse. Hot i form av telefonsamtal. Även detta är polisanmält.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om