Skelettfynden i Öjebyn knutna till tre personer
I fjol sommar påträffades tre människokranier i Öjebyn. Analyser slår nu fast att det handlat om en 25-35-årig man, en flicka under sexton år samt en ung vuxen där könet inte gått att fastställa. Skeletten kan härröra ända från 1700-talet.
Det är främst via tänderna som det varit möjligt att åldersbestämma det manliga kraniet.
Foto: Petra Molnar
Istället för dekorativ sten fann kvinnan en dödskalle (!) blottad upptill på en sandhög i Öjebyn.
Fyndet kom att utveckla en rad arkeologiska insatser.
- Vi har gjort stora utgrävningar i och kring ett sandtag i närheten av Betongmästarna i Öjebyn, plus vid ytterligare fem depåer i Piteå kommun dit sand fraktats från sandtaget, berättar Mirjam Jonsson, arkeolog vid Norrbottens museum.
Benexperts analys
Ytterligare två kranium hittades, liksom delar av ett lårben, bröstben, ryggkota och ett tiotal andra småben - det mesta koncentrerat till sandtaget.
Alla fynd har sedermera genomgått en så kallad osteologisk (visuell) analys av benexpert Petra Molnar, från forskningslaboratoriet vid Stockholms universitet - och i veckan kom svaren.
Molnars rapport slår fast att skelettdelarna härrör från minst tre olika individer - att döma avlidna under 1700-talet.
Inga benbitar uppvisar tecken på yttre våld eller på definierbara sjukdomar av dödlig utgång.
- Det bäst bevarade kraniet tillhör en mansperson, 25-35 år gammal då han avled.
Ung flicka
"Mannens tänder visade på en hög förekomst av förslitningsskador, ett tecken på att tänderna använts som ’verktyg’ eller som ’en tredje hand’. Det är ett fenomen som förekommer ofta i arkeologiska material", konstaterar Petra Molnar.
Det näst bäst bevarande kraniet härrör från en ung flicka som var högst 16 år gammal då hon dog, visar analysen.
Kvar i förråd
Tredje fyndet - endast delar av ett kranium - är skallen från en ung vuxen person där könet inte har gått att fastställa.
- Nu kommer benresterna att tills vidare bevaras i ett av våra magasin. Hade det gått bevisa vem människorna varit eller varifrån delarna kommit hade en återbegravning kunnat ske. Vi får avvakta med den frågan ytterligare en tid, konstaterar Mirjam Jonsson från Norrbottens Museum.
Under vårvintern 2009 påträffades ytterligare benrester i det aktuella området, av en slump, vilket indikerar på att fler skelettdelar kan finnas bevarade i backen. Några fler utgrävningar är dock inte planerade.
FAKTA Arkeologiska utgrävningar
Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen har tillsammans finansierat utredningen av skelettfynden i Öjebyn. Totalt har arbetet kostat 120 000 kronor
Kraniet från den 25-35-årige mannen, det första funna fyndet, var väl bevarat med kvarvarande tänder. Enda skadan var en liten spricka i kindbenet och en avskrapning på hjässan
I fornminnesregistret eller på generalstabskartan för det aktuella sandtaget i Öjebyn finns inga gravar markerade
Kraniet från den 25-35-årige mannen, det första funna fyndet, var väl bevarat med kvarvarande tänder. Enda skadan var en liten spricka i kindbenet och en avskrapning på hjässan
I fornminnesregistret eller på generalstabskartan för det aktuella sandtaget i Öjebyn finns inga gravar markerade
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!