Sanerad skola öppnar på tisdag

Kullenskolan öppnas på tisdag för eleverna. Då har lokalerna rengjorts på blod och glassplitter. 20-åringen som gick bärsärk är släppt av polis.

Skolchef Elice Ökvist och Ingela Holmberg besökte Kullenskolan på måndagen.

Skolchef Elice Ökvist och Ingela Holmberg besökte Kullenskolan på måndagen.

Foto: Annika Lahti

Öjebyn2019-10-07 13:57

I tre dagar har Kullenskolan städats av tre personer för att göra det möjligt att bedriva undervisning i lokalerna igen.

Det mesta arbetet har varit att torka bort blod och ta bort glassplitter. Fem fönster krossades av 20-åringen som greps på lördagen och förhördes av polis. Han släpptes efter det.

– Han är inte känd av polis sedan tidigare och han är inte misstänkt för drogmissbruk. Det finns en förklaring, men vad kan jag inte säga eftersom mannen är släppt och vi ska jobba vidare i ärendet, säger Aron Backman, kriminalkommissarie.

Den vädjan till vårdnadshavarna som gick ut i söndags om att i möjligaste mån hålla barnen hemma på måndagen föll väl ut. De tillfälliga fritidslokalerna tog emot 17 elever på måndagen, totalt går drygt 80 vid Kullenskolan.

– Ingen skolundervisning bedrevs för elever vid Kullenskolan under måndagen. Alla elever, även de som annars inte har fritidsplats, har erbjudits att vara i tillfälliga lokaler vid Björklunda, säger Elice Ökvist, skolchef,  som besökte Kullenskolan på måndagen.

Att en skola vandaliseras så mycket som Kullenskolan att den måste stänga är ovanligt i Piteå.

– Jag känner inte till att det någon gång inträffat en sådan här omfattande skadegörelse, säger Ökvist.

Ingela Holmberg, resurspersonal vid skolan, berättar att många vårdnadshavare hört av sig.

– Flera har hört av sig för att höra om de kan hjälpa till. Man är berörd och tycker att det är jättetråkigt, säger Holmberg.

Rektor Jennie Bodin informerade personalen tidigt på måndagsmorgonen om läget.

Under måndagen fick också personal och vårdnadshavare besked om att skolan kommer att fungera som vanligt under tisdagen.

– Lärarna får tillträde måndag, på eftermiddagen, för att hinna ställa iordning i klassrummen, säger Brodin.

Under måndagen pågick arbete med att sammanställa kostnaderna för vandaliseringen. Förutom sanering så handlar det om kostnader för bland annat mat och tillfälliga lokaler.

– Det blir skattebetalarna som får betala. Onödiga pengar och det är inte roligt för någon, säger säkerhetsansvarige Jan Kjell vid Piteå kommun.

Går det att göra skolorna inbrottssäkrare?

– Det går säkert men vi måste ställa kostnaderna mot nyttan.

Någon försäkring kommer inte att användas.

– Nej, vår självrisk är på 400 000 kronor så det blir inte aktuellt. Vi får ställa kostnadskrav på mannen som gjorde det, säger Kjell.

Fem fönster in till Kullenskolan krossades.
Fem fönster in till Kullenskolan krossades.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!