Så kan du förändra relationen till missbrukaren

Hur ska man prata med sin anhörige som missbrukar? Vad ska man tänka på själv? Hur ska relationerna förbättras? Några av frågorna som togs upp när FMN ordnade utbildningsdag för anhöriga.

Monica Öhman, ordförande i FMN, och Peter Lindberg, föreläsare.

Monica Öhman, ordförande i FMN, och Peter Lindberg, föreläsare.

Foto: Annika Lahti

ÖJEBYN2018-11-17 13:18

På plats fanns Peter Lindberg, engagerad i FMN (föräldraföreningen mot narkotika) i Umeå. Han är pappa till en son som missbrukat i 12 år.

– Jag har lärt mig mycket under den tiden. Man kan säga att jag gått i en tolvårig skola och nu delar jag med mig. Jag vet hur maktlös man känner sig.

Anhöriga till missburkare fanns på plats. Det är "sparbanksmiljonen" som FMN i Piteå fick som möjliggjort utbildning i dagarna två, varav den ena för alla intresserade.

Metoden Lindberg pratade om heter Craft, en behandlingsmetod för anhöriga ursprungligen från USA vars mål är att hjälpa anhöriga att må bättre och ge stöd i relationen till missbrukaren.

– Man har plockat de bästa bitarna från olika behandlingsmetoder. Det är ett icke konfronterande sätt, man ska inte bestraffa eller sparka ut från behandlingar utan istället möta med positiv förstärkning, rätt kommunikation med mera.

Lever man med en missbrukare är det lätt att bara se det negativa.

– Jag vill lära ut att man ska se det positiva, det som är mindre dåligt och berömma det. Det är inte lätt men det går att träna på. Jag hoppas att de som är här får en verktygslåda med sig efter denna dag.

Gränssättning är en annan viktig del.

– Om man sätter gränser för sig själv, skriver ner det man kan hålla så tydliggör man för sig själv. Sen kan man gå tillbaka och titta på det om man stöter på svårigheter.

Det absolut viktigaste och navet i Craft är kommunikation.

– Om man inte har rätt kommunikation kan man inte ge positiv förstärkning. Då kan det bli skuldbelagt eller hotande.

Är man till exempel gift med en alkoholist och säger att "nu får du fan i mig sluta supa annars packar jag ihop och drar" som man kan säga när man är frustrerad leder det inte till något bra.

– Istället kan man ta ett djupt andetag och säga att "jag skulle uppskatta om du kom hem från jobbet utan att ha stannat på puben. Jag tänkte bjuda på en god middag". Då blir det ett "jag-budskap" utifrån en själv.

Metoden har funnits länge i USA och några år i Sverige.

– Forskning har visat att om man behandlar anhöriga samtidigt som missbrukaren så är chanserna större att det går bra. Då bryts mönstret med nya verktyg.

Ett tips han ger är att aldrig fråga en missbrukare "varför".

– Nej, då ger man personen möjlighet att försvara sitt dåliga sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!