Högstadieläraren ville tidigt avvärja AI-fusk

Ingela Carlstedt, högstadielärare på Solanderskolan, snappade tidigt upp Chat GPT när det kom. Med förändrade arbetssätt hoppas hon slippa se AI-fusk i skolan. "Det går inte att ha hemuppgifter längre", säger hon.

Ingela Carlstedt, högstadielärare på Solanderskolan i Öjebyn, tycker att AI kan vara en bra hjälp. "Om man har kört fast och behöver inspiration kan man ju få det via AI-programmen. Men använder man det för mycket och bara för att ha en genväg så blir det problematiskt."

Ingela Carlstedt, högstadielärare på Solanderskolan i Öjebyn, tycker att AI kan vara en bra hjälp. "Om man har kört fast och behöver inspiration kan man ju få det via AI-programmen. Men använder man det för mycket och bara för att ha en genväg så blir det problematiskt."

Foto: Carolina Bengtsson

Öjebyn2024-02-25 17:00

Ingela Carlstedt upptäckte själv chattroboten under ett jullov för några år sedan.

– Jag läste i någon tidning om Chat GPT och blev nyfiken. Det kom dessutom några larm om att det här kommer att bli problem i skolan. Efter lovet pratade jag med eleverna om det och då blev de förvånade över att jag hade koll på vad det var, säger hon.

undefined
Ingela Carlstedt använder sig av ett speciellt program för att säkerställa att det är eleven som svarar. "Det har förekommit att de har lämnat in texter som är skrivna med AI", säger hon.

Hon undervisar i svenska, engelska och svenska som andraspråk. Under det här läsåret har hon även börjat undervisa i hemkunskap. För henne är det viktigt att vara på tårna.

– Lärare är ganska snabba på att snappa upp sådana här saker för vi behöver veta det.

Eleverna på Solanderskolan har egna datorer och det blir problematiskt när lärarna ska säkerställa att det är eleven själv som svarar och inte ett AI-genererat svar. Numera använder Ingela Carlstedt frekvent ett speciellt program i sin undervisning när det kommer till uppgifter som ska bedömas.

– Nu görs alla bedömningsuppgifter i Exam för att eleverna är snabba att flippa mellan olika sidor och när man kommer och går förbi så hinner man inte alltid vara med, säger hon.

undefined
"Tidigare har man sett att någon till exempel har haft för mycket hjälp av en förälder, man har velat hjälpa för mycket och så blev det en helt annat text än vad eleven själv har kunnat producera", säger Ingela Carlstedt, högstadielärare.

Programmet är upphandlat av Piteå kommun och fungerar på så sätt att eleverna inte kan lämna programmet utan att det syns för läraren. Ingela Carlstedt upplever att eleverna har god förståelse för varför det behövs.

– När jag införde det förklarade jag varför. För att kunna bedöma och sätta rättvisa betyg så behöver jag veta att det är ni som skrivit texten. Det ifrågasattes inte, säger hon.

Ingela Carlstedt säger att hon i många fall kan avgöra om någon elev använt AI eller inte. 

– Det har förekommit att de har lämnat in texter som är skrivna med AI. Man märker att det inte är elevens språk, jag känner mina elever och vet hur de brukar skriva. När det då kommer in något som är helt annorlunda i textväg så blir man lite misstänksam.

Vid de tillfällen det förekommit har eleverna även erkänt att de använt AI när de blivit konfronterade. Lärare bestämmer själva hur de vill göra med uppgifter som ligger till grund för bedömning, men enligt Ingela Carlstedt har AI satt stopp för att låta elever skriva dessa uppgifter hemifrån.

– Det går inte att ha hemuppgifter längre för man vet inte vem som skrivit texten, inte texter man ska bedöma i alla fall, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!