Rullstolsburen tar sig inte till konsthallen

En privatperson har anmält Piteå kommun till diskrimineringsombudsmannen (DO) på grund av att det inte går att besöka Öjebyns konsthall om man sitter i rullstol. Konstintresserade Elisabeth Eliasson, som själv sitter i rullstol, hoppas att en anmälan ska göra skillnad.

Hit men inte längre. Elisabeth Eliasson tar sig inte upp till konsthallen som finns i Öjebyns bibliotek.

Hit men inte längre. Elisabeth Eliasson tar sig inte upp till konsthallen som finns i Öjebyns bibliotek.

Foto: Emil Larsson

Öjebyn2023-01-28 09:00

Den kommunala konsthallen finns på andra våningsplanet i Öjebyns bibliotek. Upp till konsthallen finns bara en trappa då lokalen saknar hiss. En privatperson har i december anmält Piteå kommun till DO då lokalen inte är tillgänglig för personer som sitter i rullstol. DO har fått in ett yttrande från Piteå kommun och kommer snart att ta ett beslut.

– Jag tycker att det är dåligt att det inte finns en hiss. Även fast man sitter i rullstol tycker jag att man ska kunna ta del av kulturutbudet. Trots att jag är funktionshindrad och sitter i rullstol vill man ändå leva. Jag vill se vad som händer, det tycker jag är viktigt, säger Elisabeth Eliasson, som senaste åren suttit i rullstol.

För fyra år sedan blev hon påkörd på övergångsstället vid Kust hotell. Efter en lång rehabilitering klarade hon av att gå igen men året efter tvingades hon amputera ena benet som drabbats av en elakartad tumör. Sedan dess sitter hon i rullstol och Elisabeth Eliasson upplever att de som sitter i rullstol blir bortprioriterade av kommunen.

– Tyvärr verkar det som att annat går före. Jag tycker att kommunen behöver satsa på oss också så att vi kan ta del av vad samhället erbjuder. 

Sedan 1989 finns Öjebyns konsthall i byggnaden längs Öjagatan som byggdes redan år 1846 och som då var socknens första skola. Huset, som ligger intill kyrkan och kyrkstaden, har tidigare använts som tingshus och kommunhus. Monica Nyman-Björklund, som sitter i Piteå funktionsrätt centrums styrelse tillsammans med Elisabeth Eliasson, konstaterar att tillgängligheten är bra i själva biblioteket. Sämre är det med konsthallen som finns på plan två.

–Jag tycker att det är bra att en anmälan har kommit in så någonting händer. Kommunen har ju vetat om det här under en längre tid, men man har inte valt att agera, säger hon. 

Monica Nyman-Björklund är även med i kommunala tillgänglighetsrådet, som är ett samrådsorgan bestående av representanter från olika kommunala nämnder samt ledamöter från olika ­organisationer.

– Vi försöker tala om för kommunen när det byggs nytt att man ska anpassa byggnaderna för de som har ett funktionshinder. Nu är ju den här byggnaden gammal, men jag hoppas verkligen att politikerna prioriterar en hiss här. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!