Det var en kväll för ungefär två veckor sedan som Radiotjänst gjorde en tv-pejling vid studentlägenheterna vid Framnäs folkhögskola.
Studenten Linus Nordmark var inte hemma vid tillfället. Men när han skulle kolla sin post i postfacket dagen efter låg där en ifylld blankett med text "Avgiftskontrakt" och "Anmälan om tv-innehav".
Testat själva
- Det fanns rutor där man kunde kryssa i olika alternativ och han hade kryssat i att ingen öppnade, men att han hade sett tv:n genom fönstret. Men jag bor på andra våningen så det är ganska svårt, säger Linus och berättar att han och några kompisar även gått ut och testat själva, men inte heller kunde se någonting som skulle kunna likna en tv.
- Och hur har han kunnat se en tv när jag inte har någon? undrar Linus.
Dagen efter tog han kontakt med Radiotjänst och det hela ska nu kunna lösa sig genom att en ny blankett ska fyllas i och skickas in.
- Men jag tycker det är läskigt - att jag inte var hemma och att de då gick ut och tittade in genom mitt fönster, säger Linus.
Kryssat för "Erkänt"
Hans kompis Robin (som vill vara anonym) berättar att han var hemma när pejlingen skedde och öppnade dörren för den manlige kontrollanten. På en rak fråga om Robin hade en tv eller inte svarade han ja eftersom han använder den för att spela tv-spel.
Han berättar att mannen från Radiotjänst då menade att "det bara var att skriva på direkt" och att det sedan skulle komma ett brev.
- Jag frågade då, kommer det hit till Framnäs eller till pappa och mamma i Piteå? Han menade då att det kommer "dit du är skriven".
Men när Robin senare tittade igenom blanketten såg han att pejlaren dels kryssat i rutan för "erkänt", dels även kryssat i att han ska ha sett en tv. Något som är omöjligt från dörröppningen och även omöjligt utifrån eftersom Robin bor på tredje våningen.
"Det spelar ingen roll"
När Robin sedan bestämmer sig för att göra sig av med tv:n för att slippa betala, får han i samtal med Radiotjänst veta att det är okej, men att kontrollanter när som helst kan komma tillbaka för att kontrollera att tv:n verkligen var borta.
När han tar upp det faktum att han är skriven i Piteå, men ändå en bit bort från skolan, får han till svar att "det spelar ingen roll". Vad som däremot kunde spela roll var på vilket ställe han spenderade den mesta av sin tid.
- Men hur skulle dom kunna kontrollera det? undrar Robin.
När de uppskärrade studenterna berättar för Lena Andersson, vid administrationen (och den som skriver elevernas kontrakt) vad de varit med om, bestämmer sig också hon för att kontakta Radiotjänst.
När hon beskriver Robins situation - att han är skriven i samma kommun som han studerar, men bor tillfälligt i en studentlägenhet av praktiska skäl - får hon beskedet att han har rätt att ha en tv - utan att betala. Reglerna är med andra ord inte glasklara (läs artikeln intill).
- Personer som precis har flyttat hemifrån vet inte hur det fungerar ännu, säger Linus som menar att det här är ett sätt för Radiotjänst att "lura av unga människor pengar".
- Man gör inte så här mot ungdomar, de är myndiga, men det känns ändå helt fel, säger Lena Andersson som framfört kritiken till Radiotjänst.
Borde be om ursäkt
Lars Sandberg, biträdande rektor på skolan, funderar över om Radiotjänst agerat likadant om de haft att göra med äldre personer.
Han anser inte att bolaget agerat rätt på något vis.
- Vi som medborgare ska hålla oss till lagar, regler och avtal, men då är det lika viktigt att motparten gör det, säger han och menar att Radiotjänst borde be ungdomarna om ursäkt och genast rätta till sina misstag.