Det är en utveckling som oroar Jocke Hansson, delägare vid Plåtcentrum AB.
– Branschen kommer att skrika i många år. Det byggs mer och allt som är gammalt ska tas hand om, säger han.
Tommy Wixner, delägare vid Wixners Plåt AB, ser även han behovet av ytterligare kompetensförsörjning.
– Det svåra är att få ungdomar att välja att bli plåtslagare och vi ser ett behov och tillslut kommer det att bli en kris. Det är jättesvårt att få tag i utbildade plåtslagare och de som finns har redan jobb, säger han.
"Behöver folk"
På Bygg- och anläggningsprogrammet i Luleå finns inriktningen plåtslageri som elever har möjlighet att läsa från andra året. Av årets 34 förstaårselever är det i dagsläget inte klart hur många som kan tänkas välja inriktningen mot plåtslageri. I årskurs två läser sex elever inriktningen och i årskurs tre fyra elever.
– De har en god arbetsmarknad när de lämnar skolan. Jag skulle önska att det vore ett större intresse med tanke på att det är en bransch som behöver folk, säger Ingrid Backfjärd
rektor vid Luleå gymnasium.
Det låga intresset för utbildningen ses som ett problem.
– Om ingen kan lägga ett plåttak så regnar det in. Plåtslagare är ett yrke som behövs och som är precis lika viktig som alla andra inom byggbranschen, det ska inte uppfattas som ett uddayrke, säger Tommy Wixner.
Få utbildar sig
Jocke Hansson tycker att det är synd när det kommer till ungdomars låga intresse för att studera till plåtslagare i den annars så populära byggbranschen.
– Oavsett hur många snickare det finns så måste det finnas plåtslagare också, säger han.
Han oroar sig för yrkets framtid om trenden inte vänder.
– De få som utbildar sig är ofta inom familjen och de försvinner direkt, säger Jocke Hansson.
Trots att utbildningen har ett stort upptagningsområde, förutom Luleå ligger den närmsta utbildningen i Umeå, har intresset för plåtslageri alltid varit lägre än övriga inriktningar inom Bygg- och anläggningsprogrammet, uppger Ingrid Backfjärd. Jocke Hansson, Tommy Wixner och Ingrid Backfjärd tror att yrket har en tendens att hamna i skymundan jämfört med andra yrken inom byggbranschen vilket tros bidra till det låga intresset för att utbilda sig. En teori från Tommy Wixner är även att ungdomarna från Piteå inte väljer inriktningen just på grund av att den ligger i Luleå och att de då hellre läser inriktningarna husbyggnad eller måleri som finns på hemmaplan.