Plantera nytt i höst

Ett passande trädgårdsarbete i höst är att plantera nya tåliga buskar och träd samt att frisera befintliga. Det lönar sig till våren.

När du gallrar ur finns det en del saker att tänka på. På ett frukträd ska du exempelvis kapa grenen ovanför ett så kallat öga som pekar utåt. En urgallring är bra för att släppa in ljus i trädet. Särskilt i stora träd.

När du gallrar ur finns det en del saker att tänka på. På ett frukträd ska du exempelvis kapa grenen ovanför ett så kallat öga som pekar utåt. En urgallring är bra för att släppa in ljus i trädet. Särskilt i stora träd.

Foto: Maria Johansson

ÖJEBYN2014-09-17 08:00

– Vad som är viktigt om du planterar på hösten är att du är duktig på våren. När tjälen släpper far vattnet rakt igenom och du måste vattna ordentligt för att de inte ska torka sönder. Rotsystemet kräver ordentligt med vatten och att man är duktig att vattna är a och o, säger Ellinor Berggren, trädgårdskunnig vid Piteå handel och trädgård.

Höstgödsla

Befintliga buskar och träd mår bra av att gödslas på hösten. Däremot är det viktigt att använda rätt typ av gödsel.

– Använd ett gödsel som inte har massa kväve i, då tror träden att det är vår. Använd alltid naturligt gödsel och inget konstgödsel.

Nyplanteringar ska dock inte gödslas.

Gallra ur, ta bort äldre kvistar och frisera men vänta med hårda beskärningar till våren. Det mår buskar och träd bäst av.

Rensa bort det sista ogräset, gräv upp sommarlökar och plocka in pelargonerna, tipsar hon, men plantera vårlökar, påskliljor, tulpaner och pärlhyacint för att de ska hinna blomma på våren. De trivs bra i sandblandad jord.

Vattna rejält

Vid nyplanteringar är det viktigt att vattna ordentligt, särskilt efter den torra sommaren.

– Det kommer aldrig nog mycket regn och vatten behövs för att rotsystemet ska hinna etablera sig.

När sedan kylan kommer är det dags att sluta vattna för att låta växtligheten gå i vintervila.

– Om du har skött dig med mat och vatten så får du skörda det på våren. Ju duktigare du är desto finare växter får du.

Men var inte för duktiga, uppmanar hon samtidigt.

Ta tillvara

– Städa inte bort allting. Låt det som finns i trädgården vissna ner och låt bladen ligga. Om du har gott om löv i trädgården kan du mylla ner dem i jorden, det skyddar till viss del och det blir mat åt maskarna. Men glöm inte bort att njuta av er trädgård också, se det inte bara som ett jobb. Naturen är inte perfekt, säger Ellinor Berggren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!