När PT besöker Lundmans placerar Simon Lundman (vd) ut en gedigen samling bucklor framför den kromade Mercedes-lastbilen. Den är levererad efter ett års väntan i maj förra året, strax före den årliga festivalen Truck Meet Stockholm. Där fick bilen utmärkelserna första pris för bästa specialbil, bästa inredning, och bästa lack.
– Den har nio lager lack, förklarar Erik Lundman, som motivlackat sina bilar i många år. På Simon Lundmans bil syns Johnny Cash på ena sidan och Jokkmokk-Jocke på den andra.
– Den idén fick jag efter att jag fick sitta i Jokkmokk - Jockes knä när jag var fem. Det glömmer jag aldrig och jag bestämde mig tidigt för att han skulle vara med på en av bilarna, säger Lundman.
Hans senaste Mercedes-lastbil beställdes i februari 2015 där Lundman tidigt bestämde att han ville ha ett unikt fordon.
– Jag har många vänner i Finland, varför inte bygga en bil med en hytt inredd som en finsk sauna?
Bilen kördes till företaget Hio-Mex i Helsingfors i november som byggt en del av hytten i finskt trä. En liten kamin står i ett hörn och bakom förarstolen finns ett litet utrymme för vedattrapper.
Allt läderarbete är gjort av Lasse Vanhainen i Helsingfors.
När bilen kördes till Finland var den inte lackad så uppdraget gick till legendariske lackaren Perttu Papunen.
Idén föddes att motivmåla bilen med figurer från Lundmans favoritserie Pistvakt. Följaktligen finns fadern Stor-Erik avbildad, liksom Olle och hela gänget med den snöskoter Jähkel och co körde i filmen. Skotern står i Lundmans garage.
– Papunen arbetade 720 timmar med lacken, säger Erik Lundman, som sedan mer än ett år sedan innehar en av Sveriges mest udda bilar som erövrat många pokaler vid utställningar. Vid Gällivare truck meet nyligen fick den bland annat publikens röster.
Mannen som ofta låtit fantasin flöda kring sina bilar startade verksamheten 1979 genom att köpa en personbil med hästsläp.
Före det arbetade han från elvaårsåldern vid Piteå slakteri där han fick fast tjänst som 15-åring.
– Jag ville bli bonde och sökte in till Gran men kom inte in. Då blev jag kvar vid slakteriet och där fick jag köra en del djurtransporter med en liten Opel Blitz. Den äger jag numera och den ska renoveras när jag blir pensionär.
Eftersom han såg möjligheter med djurtransporter investerade han i en första bil 1980, en Scania LB 80 från 1970. Verksamheten bestod av att köra egna djur som han sålde och köpte, men efterhand växte marknaden med alltfler djurtransporter där han kört allt från kossor till slakt, till supertravhästen Scandal Play.
Idag består bilparken av nio fordon. Tre kör för Lindbäcks bygg, två kör slaktdjur för Nyhlén-Hugosson i Alvik samt till Norrbottensgårdens slakteri. Den "finska" Mercedesen kör döda djur till Karlskoga. Simon Lundmans bil samlar in döda djur från lantbruk i Norrbotten och Västerbotten och han utför också avlivning av hästar. En bil kör avfall från slakterier i Norrbotten till biogasanläggningen i Alvik.
Erik Lundman uppger att inom något år kommer han att helt överlåta rörelsen till sonen Simon, som förklarar:
– Jag ska fortsätta i pappas fotspår. Företaget ska vara ekonomiskt stabilt och bilarna i toppskick!