Förenklat kan man säga att pilotprojektet "Tillitsbaserad styrning i hemtjänsten" går ut på att undersköterskorna i verksamheten ska kunna arbeta mer dynamiskt utefter brukarens behov – att mellanhänderna försvinner.
– Vi har bara fått positiva kommentarer, säger Camilla Strandberg som är undersköterska och schemaplanerare.
Hon menar att den störta skillnaden hon märkt av hittills under projektets gång är att de kan ta beslut och göra ändringar i arbetet direkt.
– Tidigare har det hänt att vi till exempel sett att vi kunnat minska lunchhjälpen hos en person. Då ska man först skriva en omfattningsförändring som ska lämnas in. Sen ska den ansvariga biståndshandläggaren få ärendet, men den kanske är ledig eller sjuk, säger Strandberg och menar att ändringar i vissa fall dragit ut på tiden.
Hittills tycker hon själv att projektet gått bra i sin roll som undersköterska, men i rollen som planerare har det blivit mer att göra. Dock tillägger hon att ju längre tiden går desto mer kommer saker att falla på plats.
Av ungefär 90 brukare inom Öjebyns hemtjänst är det cirka 70 som berörs.
– Det rör de som har hjälp med exempelvis av- och påklädning, hygien och att bereda mat. Det är såna typer av ärenden det här projektet gäller, säger Peter Eklund, enhetschef ordinärt boende.
"Tillitsbaserad styrning i hemtjänsten" har tagit inspiration från bland annat Skönsmomodellen från Sundsvall där man jobbade tillitsbaserat. Sedan har Piteå kommun anpassat till de egna förutsättningarna.
Att pilotprojektet hamnade i just Öjebyn har att göra med att området täcker både landsbygd och tätort.
– Förhoppningen är att det här så småningom ska införas på bredare front, säger Sven-Gösta Pettersson (S), socialnämndens ordförande.
Han säger att även om projektet i sig är i ett tidigt skede så har man vetat om det länge:
– Det är mer än två år sedan politiken tog beslut om projektet men pandemin kom emellan. Men vi är jätteglada att det har kommit igång.
I oktober kommer projektet att utvärderas bland annat genom enkäter med personalen och intervjuer med brukarna.
– Brukarna har nog inte märkt av så mycket än, så intervjuer gör vi mot slutet, säger projektledaren Ewa Karlsson Sjölander och fortsätter:
– Vi kommer också titta på sjukskrivningar och vikarieanskaffning för att se om man kan utläsa något.