På Textilen värnas människor och återbruk

På Textilen i Öjebyn syr deltagarna förbrukningsvaror till skolköken och tygtavlor med retromönster till kommunhuset. De skapar påskpynt och maskeraddräkter och experimenterar med olika uttryck. I fokus ligger återbruk. Allt tillverkas av kläder och tyger som andra inte längre vill ha. Men människorna som deltar är verksamhetens kärna.

Laila Alchami lägger sista handen vid sina äggvärmare.

Laila Alchami lägger sista handen vid sina äggvärmare.

Foto: Sanna Eriksson

Öjebyn2009-04-11 06:00
Den röda lekstuga på gården vittjas dagligen och varje gång nyckeln sätts i låset har någon lämnat bortsorterade kläder eller textiler för vidare användning.
Det är den kommunala verksamheten Textilen som tar hand om materialet och sorterar.
Det som går att sälja skeppas vidare till återvinningsmarknaden Repris.
Halvfärdiga handarbeten från dödsbon, reafynd med prislapparna kvar, barnkläder, mattrasor och sänglinne är återkommande produkter.
Med de textilier som blir kvar efter sorteringen skapas nya saker.
På Textilen, som gömmer sig bakom den inaktuella skylten "Som nytt" i Öjebyn, finns två handledare och plats för 15 deltagare.
I textilverkstaden syr deltagarna produkter enligt beställningar från kommunala verksamheter.
- Det är allt från grytvantar som behövs i skolköken till väggtavlor i kommunhuset. Förskolor kan beställa produkter när de jobbar med specifika teman, vi har till exempel sytt cirkuskostymer. Vi har också tillverkat dräkter till lokalrevyn, allt i återvunnet material, säger Sara Häggbom, som är en av handledarna.
Någon gummibandstråd köps in ny, annars är ledordet återbruk .
Bryta isolering
Rummen som Textilen förfogar över är välfyllda men exeptionellt välorganiserade.
I ett utrymme sorteras kläderna och här finns stora dammutsugare monterade. Kläderna som skickas vidare till försäljning ligger hopvikta i pappkartonger med storleksanmärkningar.
I ett annat rum ligger tyg på tyg vikta och på en vägg finns pärlor, paljetter och bortsprättade knappar sorterade i urdiskade barnmatsburkar.
Helande
Ett ångstrykjärn pustar och en symaskin surrar. Lokalerna andas hemtrevnad.
- Vi har försökt skapa en trygg miljö, för en del som kommer hit bryts en lång isolering. Vårt mål är att efterlikna en vanlig arbetsplats så långt det är möjligt, men vi har plats för individuella lösningar. För många är det viktigt att börja bygga upp ett kontaktnät och för andra är det helande att ha gjort något konkret med händerna, säger Sara.
Experter på återvinning
Ytterligare en del i Textilens verksamhet är det friare, mer kreativa arbetet som går under namnet Re:make. Varorna som föds under det namnet säljs på Repris, Krokodil och tidigare på kafé Humlan, som nu brunnit ner.
Men trots att lokalproducerat och återvunnet står i fokus är det människorna som är gör verksamheten.
- Det är en härlig mix och ett myller av människor. Invandrar- och flyktingkvinnorna som gör språkpraktik har till exempel med sig stor kunskap från sina hemländer, de är experter på att återvinna material och vi lär oss mycket av dem, säger Sara.
Själv är hon lärare i botten. När hon flyttade hem från Umeå fanns inga lärarjobb att söka. Istället blev hon projektanställd på Textilen, ett jobb som nu permanentats.
Flyttar till Repris
Nästa steg i Textilens utveckling är ett blivande samboskap med butiken Repris. Byggnationer av nya lokaler pågår för fullt och i juni beräknas adressändringen träda igenom.
- Jag tror att det blir bra. Vi får en nybyggd textilverkstad och närhet till snickeriet. Det blir lättare att prova att både snickra och svetsa och laborera med flera material i samma produkt. Som det ser ut nu är det väldigt könsuppdelat, flytten kommer kanske att luckra upp det, säger Sara.
Hon småpratar med Laila Alchami, som lägger sista handen på några äggvärmare hon skapat.
- Du kan sy fast Re:make-lappar på dem, säger Sara, som ska i väg på sin friskvårdstimme.
- För hand? frågar Laila.
- För hand, svarar Sara och åker mot yogaklassen.
På fredagar jobbar gruppen med teman. De åker och ser en utställning, eller så lär någon i gruppen ut en teknik de behärskar sedan tidigare.
Skapandet av påskpynt har också varit fredagstema och tuppar, äggvärmare och finurliga dekorationer till påskriset finns samlat på ett bord. Deltagarna har också samarbetat med Luleåkonstnären Kerstin Hedström, som använder återvunnet material till större installationer.
- Vi jobbar för att bygga ett nätverk av de som skapar av återvunnet material, det finns så mycket kreativitet!
FAKTA Textilen
Verksamheten, som sorterar under nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning och Repris återvinningsmarknad i Öjebyn, startade 2004 som ett projekt.
Då höll man till i en plåtbyggnad på Repris-området och sorterade textilier.
Mellan 2004 och 2007 drevs klädbutiken Som nytt i centrala Piteå.
Flytten till de nuvarande lokalerna gick 2005, kläderna säljs numera på Repris.
I lokalerna finns också en dramasal, där två dramapedagoger och två vägledare jobbar med grupper.

n Det finns många vägar in till Textilen, bland annat via:
Vägledningscentrum
Arbetsförmedlingen: arbetspraktik och arbetsförmågeutredning
Svenska för invandrare(SFI): språkpraktik
Designkurs som ger gymnasiepoäng. Kan läsas med CSN-bidrag
Aktivus, samordningsförbund mellan landstinget, försäkringskassan och arbetsförmedlingen.
Handikappomsorgen har sammanlagt tio platser på Textilen och Repris
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om