På loppis med PT
Det började med att LP i Piteå ville ha en second hand för att kunna tillhandahålla praktikplatser för människor i verksamheten. Efter mycket letande var det någon som lyfte att gamla Sabels-lokalen stod tom.
– Första tanken var att lokalen var alldeles för stor men efter att ha stött och blött saken några vändor blev det ändå Sabels, säger LP-föreståndaren Stefan Högberg och riktar ett stort tack till ägaren av Sabels som registrerade om lokalen från affärslokal till ideell verksamhet och därefter hyrde ut den.
PMU är som ett paraply för verksamheten där LP, Strömnäskyrkan och Kustkyrkan är samarbetspartners.
Nycklarna fick man i december 2013 och under våren som följde jobbades det hårt med att ställa iordning lokalerna och det byggdes kök och provhytter.
Med åren har köket och fiket blivit något av ett dragplåster för många Piteåbor som lika mycket åker till PMU för att fika som för att fynda.
Butikschefen Anna Wikman säger att fiket och PMU som mötesplats är en viktig del av verksamheten där överskottet går till välgörenhet och hjälparbete.
– Människor trivs här och får känna sig behövda. Många har lärt sig svenska här och fått jobb efter en tid på PMU. Här får både saker och människor en andra chans, säger butikschefen Anna Wikman.
Femtio procent av överskottet går till PMU centralt som ser till att pengarna går ut till 35 samarbetsländer. 25 procent går till LP och Kustkyrkan och Strömnäskyrkan får 12,5 procent var som använder pengarna till både yttre och inre mission. Många som engagerar sig i PMU har en kristen tro men det är inget krav.
Sammanlagt ett 30-tal volontärer turas om att ge av sin tid på PMU där de bland annat packar upp lådor och hänger ut kläder i butiken.
Biträdande butikschefen Susanna Degerman köpte alla sina julklappar på PMU.
– Barnen tycker det är kul och de vet aldrig vad de får. Nyligen köpte jag ett litet biljardbord här till dotterns sambo. Jag tycker det är fint att handla här då det både är hållbart för miljön och att handla här innebär att man gör något gott för andra.
Vad är ditt bästa loppisfynd?
– För många år sedan köpte jag en beige 60-talstrenchcoat billigt på Röda korset. Den har jag använt massor. Jag har fått laga den flera gånger men det är den värd, säger Emma Degerman, nybliven volontär.