Överläkaren: Vi räddade ett liv

– Sjukvårdens uppgift är att rädda liv och det gjorde vi i det här fallet. Det säger Per-Axel Karlsson, verksamhetschef vid rättspsykiatrin i Öjebyn.

”Vi placerade ”Moa” på den lugnaste avdelningen där vi också måste ta hänsyn till säkerheten för patienten”,säger Per-Axel Karlsson.

”Vi placerade ”Moa” på den lugnaste avdelningen där vi också måste ta hänsyn till säkerheten för patienten”,säger Per-Axel Karlsson.

Foto: Camilla Berglund

ÖJEBYN2015-01-16 14:57

Han säger om kritiken att "Moa" placerades på en säkerhetsavdelning tillsammans med dömda psykiskt sjuka.

– Vi valde det lugnaste stället som fanns. När det finns en problematik där det krävs lugn miljö försöker vi fylla det behovet.

I anmälan har "Moa" angivit 108 elchockbehandlingar.

– Den siffran stämmer inte, säger Per-Axel Karlsson som förklarar att han inte hade ordinerat fortsatta elbehandlingar om han inte sett resultat.

Fick terapi

– Man kan ge ECT tre gånger i veckan och oftare om det är akut, säger överläkaren och berättar att det alltid sker samråd med patienten innan de utförs.

Han bemöter också påståendet att om "Moa" inte fick terapeutisk hjälp.

– Det är fel. Hon fick hjälp av terapeuter och personal. Många gjorde mer än vad man kan förvänta sig.

Han säger om effekterna av ECT att de kan ge tillfälliga minnesstörningar.

– Men det har också förts en debatt kring att man kan få långdragna minnesstörningar, men det är inte bevisat. Det har tvärtom visats att för många blir minnet bättre efter behandling, säger Per-Axel Karlsson.

Han pekar på att om man inte ger ECT när det behövs kan hjärnan fara illa av den psykiska sjukdomen.

– Så ECT kan ha en motsatt effekt, att fastställa att ECT skadar hjärnan är inte visat, säger överläkaren.

Han säger att han har inte uppfattat att IVO kritiserat rättspsyk ur en ren klinisk synpunkt.

Livet i behåll

– Det är viktigt att ge den här behandlingen om inget annat hjälper, säger Per-Axel Karlsson.

Han anser att det är fantastiskt att "Moa kommit ut på andra sidan med livet i behåll".

– Sjukvårdens uppgift är att rädda liv och det anser jag att vi gjorde i det här fallet, säger Karlsson som nu kommer att kontakta IVO för att ta del av anmälan.

– Sedan är det vår uppgift att göra en utredning, säger Karlsson som är bekymrad över läget kring självmordsbenägna yngre människor.

– Självmorden minskar i antal hos befolkningen i stort, men inte bland unga människor där självmorden ofta är relaterade till drogmissbruk. 2014 dog 15 unga människor i Piteå på grund av drogmissbruk och det är ett jätteproblem där Piteå är kraftigt överrepresenterat i riket.

– Detta måste det tas krafttag emot, men tyvärr ser jag ingen satsning varken på personal eller pengar, konstaterar Per-Axel Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!