Det behövs fler odlare och ny teknik för att producera närodlat i Norrbotten. Den mat som kommer från länet är bra, riktigt bra, enligt Nära mat – Norrbottens livsmedelsstrategi. Men de menar att vi tillverkar för lite. För 20 år sen var länet självförsörjande på mat till 50 procent. I dag är den förmågan nere på 20-25 procent.
Seminariet på Grans naturbruksgymnasium var tillägnat de som har trädgårdsföretag som idag odlar bär på friland och som ville veta mer om säsongsförlängning och de som har växthusföretag men funderar på att börja med jordgubbar.
Victoria Tönnberg, bärrådgivare från Skåne, informerade om ny teknik som kan vara en del i att uppfylla visionen om nära mat – att det ska odlas mer i Norrbotten.
– Jag har berättat om alternativa sätt till att odla på friland, exempelvis i tunnel. Det förlänger säsongen, sade hon.
Att den korta sommarsäsongen är en utmaning i Norrbotten råder det inga tvivel om. Det vet odlarna Ann-Kristin Isaksson, Hemmingsmark, och Beatrice Ramnerö, Lillkorsträsk.
– Det här med tunnelodling är ganska nytt i länet. Det skulle vara bra om det var mer beprövat, för det handlar om stora investeringar, sade Ramnerö.
87-årige Rolf Söderström, Sikfors, troligen länets äldsta jordgubbsodlare, efterlyser fler med samma intresse.
– Jag skulle vilja att vi blev fler, man kan ju börja smått, sade han och berättade att det är nyttigt för hälsan.
– På våren har jag dålig kondis, men på hösten när jag varit igång med jordgubbsodlingen så är jag i trim.