De nya eltaxorna för kyrkstugorna i Öjebyn, Norrfjärden och Hortlax började gälla 1 januari 2019. Den fasta avgiften höjdes från 680 kronor till 1 890, för att sedan sänkas till 1 445 och slutligen landa på cirka 1 550 kronor. Avgiften på 1 550 kronor är densamma som den för en lägenhet, istället för en villa-avgift som det var tänkt från början (1 890 kronor).
Under 2018 har ett stort antal kyrkstugeägare dragit ny el till sin stuga, köpt ny mätartavla och bytt ut gamla uttjänta kablar för att uppfylla kraven i lagen. Något som satte en antal elektriker i arbete.
– De elfirmor som varit engagerade i jobbet har skött sig väldigt bra och det finns en stor nöjdhet bland kyrkstugeägarna, säger Stig Nilsson, ordförande för kyrkstugeföreningen.
Han säger att den första tiden efter beskedet att elavtalet skulle ändras, fick han ta emot ett oräkneligt antal telefonsamtal av bekymrade kyrkstugeägare som kände sig vilsna i elavtalsdjungeln.
Året som gått summerar han som rörigt men med ett bra slutresultat.
– Man hade väl kunnat önska att Pite energi skött processen bättre men jag vill inte vara allt för kritisk. Nu är vi glada över upprustningen av elen i stugorna och att det finns ett växande intresse för kyrkstugelivet. Det är mycket aktiviteter igång och på gång, vilket känns positivt, säger han.
Farhågan att ny och dyrare el skulle leda till att livet i kyrkbyarna skulle dö ut, infriades inte.
– Visst var det en del som klippte strömmen och andra valde att sälja, men de stugor som såldes köptes i stor utsträckning och de nya ägarna har en ambition att vara i sin stuga och bidra till ett aktivt användande.
Stig Nilsson säger att många kyrkstugeägare från början tyckte att det skulle bli för dyrt och sade att de skulle klippa strömmen eller sälja men att de ändrade sig när kostnaden inte blev så stor som de befarat. För många landade installation och dragning av ny el till stugan på mellan 6 000 och 10 000 kronor.
Många har också kunnat göra rotavdrag för jobbet, men inte alla.
– Vi fick avslag på vår begäran om rotavdrag men jag hörde av mig till myndigheten och överklagade. En tjänsteman jag pratade med visste inte vad en kyrkstuga var, men jag talade om det och hon informerade vidare och efter det fick jag igenom rotavdraget. Det kan säkert fler få och det känns viktigt att det kommer ut så att folk får veta det, säger Stig Nilsson.