Ny sysselsättning ordnad efter Bryggan

Den 1 juni blev elva personer inom LSS utan sysselsättning när Bryggan stängde. Nu har de flesta fått nya jobb. Många är på Smaragden i Öjebyn.

När Bryggan stängde sin verksamhet i månadsskiftet maj/juni 2019 blev elva personer inom LSS utan sysselsättning. Nu har de flesta fått nya jobb. (Arkivbild)

När Bryggan stängde sin verksamhet i månadsskiftet maj/juni 2019 blev elva personer inom LSS utan sysselsättning. Nu har de flesta fått nya jobb. (Arkivbild)

Foto: Ylva Forslund

Öjebyn2020-01-26 19:00

När kontraktet mellan kommunen och Bryggan löpte ut i månadsskiftet maj/juni 2019 blev elva personer med LSS-placering på det sociala företaget utan sysselsättning. Dåvarande enhetschefen Thomas Utterström var bekymrad över de enskilda individerna som då miste sin sysselsättning. Han förklarade att det var trångt i de befintliga verksamheterna och kö till de platser som fanns.

– Det är inte helt lätt att lösa. Det är inte bara att hitta en lucka. Platsen måste även matcha den person som ska ha den, sade han.

Det tredje kvartalet 2019 var det i Piteå kommun sammanlagt 19 personer inom LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) som saknade sysselsättning. Många av dem kom från gamla Bryggan.

Men i början av december öppnade Smaragdens dagliga verksamhet på Linnéparken i Öjebyn. Flera av dem som saknade sysselsättning fick plats där.

– Vi har jobbat hårt för att ordna fram lämpliga platser och jag tycker att vi lyckats bra, säger Cecilia Fahlman, enhetschef på socialtjänsten.

Hon förklarar att Smaragden inte är en permanent verksamhet, men att förhoppningen är att den blir det.

– Det finns beslut på verksamhet i Smaragden till och med juni ut. Därefter är det oklart. Budgetarbetet drar ju igång nu och i april bör vi veta hur det blir efter det, säger Cecilia Fahlman.

I dagsläget jobbar tolv personer på Smaragden enligt LSS och enligt enhetschefen Lisa Sandberg kan två till vara på gång in.

– Verksamheten är uppdelad i två grupper, en för de äldre och en för de yngre. De äldre träffas inte lika ofta och har lite stillsammare arbeten, medan de yngre träffas oftare och har arbeten som ger mer intryck, säger Lisa Sandberg.

Verksamheten på Smaragden innehåller motion och fysisk aktivitet i olika former. Man jobbar en hel del med musik och konst i olika tekniker, bland annat keramik. 

De personer som har sysselsättning genom daglig verksamhet arbetar max sex timmar per dag. Mycket av verksamheten sker utanför Smaragden, där personerna hjälper till på olika företag och organisationer.

I dagarna har verksamheten varit igång i ett halvår och den 14 februari håller man öppet hus.

– Vi håller på att jobba med detaljerna för det men tanken är att vi bland annat ska bjuda in politikerna så de får se hur vi arbetar. Konstutställning blir det också, säger Lisa Sandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!