Ny metod i jakten på kackerlackor

Under de senaste åren har nästan 200 saneringar av kackerlackor genomförts i Norrbottens län.

Jonathan Ullberg berättar att kackerlackorna minskat i länet. Men de är inte ovanliga och de dyker upp här och var. "Allt resande gör att de följer med på något sätt, även med varutransporter då vi beställer mängder av saker från utlandet numera".

Jonathan Ullberg berättar att kackerlackorna minskat i länet. Men de är inte ovanliga och de dyker upp här och var. "Allt resande gör att de följer med på något sätt, även med varutransporter då vi beställer mängder av saker från utlandet numera".

Foto: Catrin Renlund

Öjebyn2020-02-12 11:39

Förekomsten av kackerlackor har visserligen minskat under de senaste åren, men under 2019 genomförde Anticimex 34 saneringar i Norrbottens län. De senaste fyra åren gjordes 195 saneringar. 

Kackerlackor är en hälsorisk eftersom de är smittbärare av olika sjukdomar och deras illaluktande sekret kan framkalla allergiska reaktioner. Honan lägger äggkapslar med 30–40 ägg som kläcks efter ett dygn, vilket innebär att de sprider sig snabbt och är svåra att bli av med.

– Det är framförallt den tyska kackerlackan som trivs inomhus i Sverige, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex. Den har kommit hit under en längre period främst via importerade varor, men är idag etablerad. Vi hittar dem både i privatbostäder och hos olika verksamheter, såsom restauranger och butiker.  

Bättre saneringsmetoder tros ligga bakom utvecklingen och nu fortsätter kampen mot de smittbärande skadedjuren med hjälp av uppkopplade metoder. Anticimex lanserar den nya digitala fällan Smart Sense, som ständigt övervakar och omedelbart reagerar om exempelvis en kackerlacka fångas för att ännu bättre begränsa spridningen.

Vid Anticimex i Öjebyn berättar skadedjurstekniker Jonathan Ullberg att den nya fällan precis börjat lanseras och att kunder redan visat intresse för den.

– Den här fällan passar utmärkt i företag där man vill förebygga att kackerlackor blir ett problem. Exempelvis på restauranger och flygplatser, säger han och påpekar att metoden främst är riktad mot företag.

Smart Sense kan också vara ett komplement till de traditionella metoderna.

– Den vanliga klisterfällan där krypande insekter fastnar i kombination med att vi lägger ut små droppar av ett geléaktigt bete, gör att vi kan lokalisera och åtgärda problemen snabbt.

Han berättar att det är den tyska kackerlackan som finns i Sverige. De trivs inomhus i varma och fuktiga miljöer med många gömställen. 

– De är vanligast i kök och badrum, där får de en perfekt levnadsmiljö, säger han och fortsätter:

– Resande utomlands har gjort att den kommit hit. Man har öppen resväska liggande på golvet när man är på semester, där kan de krypa in och gömma sig. Men den kommer också med varutransporter, vi beställer alltmer varor från hela världen, säger Jonathan Ullberg.

Så undviker du kackerlackor

Städa och rengör noga.

Töm sopor och komposter ofta.

Kontrollera förpackningar och väskor innan du tar in dem.

Förvara mat och djurfoder i slutna behållare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!