Nu ger de sista entusiasterna upp
- Det är Svenska kyrkan som har avvikit från den rätta läran och håller på så än i dag. Av den bestämda uppfattningen är Birgitta Sundqvist, Långnäsflicka och sedan många år bosatt i Katrineholm. Hon står upp för att de lutherska bodellisterna står för den ursprungliga och sanna kristendomen.
"Han är grunden och församlingen är det hus som bygges på denna grund" Ett bibelord ur Korintierbrevet som kan användas på denna bild.
Foto: Maria Johansson
85-åriga Birgitta Sundqvist, född Lundström, tillhör de sista entusiasterna i den bodellistiska väckelserörelsen, vilken under många år samlats i Gammelgården i Öjebyn. En verksamhet som nu, efter mer än 150 år, är på väg att avvecklas för gott. Sista mötet hölls under midsommarhelgen. Nu orkar inte de få kvarvarande medlemmarna längre möta upp till samlingarna. Därmed sätts för alltid punkt i en för Pitebygden viktig del av religionshistorien.
Nu har 1689 års katekes, 1693 års kyrkohandbok, 1695 års psalmbok, Sions sånger och Karl XII:s bibel slagits igen för gott i den Gamla lutherska församlingen, eller som den också kallas Öjeby lutherska församling. Som bäst man i färd med att utrymma lokalerna. Inte längre kommer någon att sitta bakom det upphöjda bordet i samlingslokalen och vända på bladen i Luthers postillor och den gamla bibeln. Inte heller kommer de känslosamma och långa sångerna att ljuda.
Ingen nyrekrytering
För 50 år sedan var det fortfarande trångt i lokalerna i Öjebyn när bodellisterna samlades till gudstjänster. Där den gamla lutherska läran kraftfullt försvarades och det under lång tid lästes ur de lutherska böckerna med "krusbokstäver".
- Under senare år har det kommit reaktioner över att det inte går att läsa "krusbokstäverna" Men att lära sig exempelvis spanska, franska och latin går tydligen bra. Så ursäkten är svag, påpekar Barbro Sundqvist
Återväxten i församlingen, där vem som helst fått vara med, där det aldrig skrivits protokoll och där det inte finns något medlemsregister, har inte varit den bästa under senare år. I takt med att de äldsta gått ur tiden har ingen ny tillkommit. I dag är det sex personer kvar, som har ansvaret för Gammelgården.
Under senare år har två av flickorna Lundström från Långnäs, Barbro Sundqvist och systern Bojan Timmås, Stockholm, kommit regelbundet till hembygden, framförallt under påsk, midsommar och höst för att hålla i läsningarna vid böndagarna. Systern Berit, gift Elmén i Piteå, haft hand om det ekonomiska.
Oförfalskade skrifter
De sex kvarvarande medlemmarna vill att kyrkstugeföreningen i Öjebyn tar över lokalerna, men har ännu inte fått något svar.
Bodelliströrelsen, av stark evangelisk karaktär och som betonar tron framför levernet och goda gärningar, har sitt ursprung i Porsnäsväckelsen, vilken tog fart i Norrfjärden 1802.
- Jag har hört budskapet från barnsben, när jag fick följa mormor och morfar till samlingarna. Då var det en stor församling, säger Barbro Sundqvist och tycker att det är tråkigt att det "rätta" Gudsordet skall försvinna.
- När en människa skall åka utomlands vaccinerar de sig och skaffar försäkringar. Men resan som vi inte kan göra om, den bryr de sig inte om, säger hon apropå folks minskade intresse för Guds ord.
Barbro Sundqvist, som bott söderut sedan 1943 och kommer från en syskonskara på tolv i Långnäs, har hållit hårt bodellistförsamlingen, där det inte gjorts något genom åren för att popularisera gudstjänsterna. Det har räckt hela tiden med att läsa ur de gamla
"oförfalskade"skrifterna, hålla sig till Luthers bibeltolkningar och skrifter samt bygga upp sig med Sions sånger och Rutströms sånger.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!