Nu går kommunens sopbilar på sopor

Pitebornas sopbilar går nu på sopor istället för på diesel med hög miljöbelastning. Det handlar om det förnybara bränslet HVO som numera tankas i alla Pirevas tunga fordon.

Bränslebyte. "Jag märker ingen skillnad alls" säger Roger Sundberg, chaufför på Pireva som tycker det känns bra att köra sin återvinningslastbil på HVO.

Bränslebyte. "Jag märker ingen skillnad alls" säger Roger Sundberg, chaufför på Pireva som tycker det känns bra att köra sin återvinningslastbil på HVO.

Foto: Laila Bäckström

ÖJEBYN2018-01-08 22:00

Det kommunala bolaget Pireva (Piteå Renhållning och Vatten AB) har övergett den fossila dieseln i alla tunga fordon till förmån för det förnybara bränslet HVO (läs mer i faktarutan).

Under december månad fylldes alla Pirevas egna mackar med HVO och sedan dess körs alla tunga fordon – 17 lastbilar och två hjullastare på det förnybara bränslet istället för vanlig diesel.

Hur går det så här långt?

– Det funkar bra. Vi har inte fått några rapporter från chaufförerna om att det skulle vara någon skillnad, säger Kjell Lundholm, affärsområdeschef för avfall och återvinning.

Totalt förbrukar Pireva cirka 300 000 liter fordonsbränsle per år. En fördel med att gå över till HVO var att det var en snabb omställning som inte krävde någon ny investering i form av nya fordon eller ny utrustning.

– Vi har velat gå över till det här länge, men har bara avvaktat en kommunal upphandling om ett nytt bränsleavtal. Problemet har också varit tillgången, då det inte finns hur mycket som helst, men nu har vi säkrat upp volymen för hela 2018, säger Lundholm.

Han menar att bränslet är förnybart till 100 procent och fordon som körs på HVO reducerar utsläppen av fossila växthusgaser med 88 procent jämfört med om fordonet skulle använt fossilt bränsle.

Transporterna är en omfattande del av Pirevas verksamhet, sedan tidigare har man också infört "kärl på samma sida" vid sophämtningen i villaområden.

– Det känns naturligt för oss som ett miljöföretag att göra de här miljösatsningarna, säger Lundholm.

HVO (Hydrerad Vegetabilisk Olja)

Är en biodiesel som framställs genom hydrering (vätebehandling) av vegetabiliska oljor och/eller animaliska fetter från till exempel slaktavfall.

Är kemiskt lik fossil diesel och kan blandas i diesel eller användas istället för diesel i dieselmotorer. Kan man köra en lastbil på fossil diesel kan man också köra den på HVO, utan att något behöver bytas ut.

Källa: Ecobränsle, Energifabriken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!