Nu är sommarens jordgubbar här

Jordgubbssäsongen har precis startat i Pitebygden. På torsdagen plockade man de första läckert röda bären på trädgårdsförsöksstationen i Öjebyn, vilket är rekordsent.

Tack  vare den långa försommaren blir jordgubbarna stora i år. På trädgårdsförsöksstationen i Öjebyn gjordes den första omfattande plockningen av jordgubbar på torsdagen, vilket är rekordsent. På bilden Elisabeth Öberg.

Tack vare den långa försommaren blir jordgubbarna stora i år. På trädgårdsförsöksstationen i Öjebyn gjordes den första omfattande plockningen av jordgubbar på torsdagen, vilket är rekordsent. På bilden Elisabeth Öberg.

Foto: Gunnar Westergren

ÖJEBYN2008-07-18 06:00
Trädgårdsförsöksledare Elisabeth Öberg, Hushållningssällskapet i Öjebyn, berättar att man började plocka jordgubbar den 7 juli i fjol och året dessförinnan gjordes premiärplockningen den sista juni. Men i år kunde man alltså inte starta förrän den 17 juli.
- Men förutsättningarna är goda, det ser lovande ut. Tack vare den utdragna försommaren kan det bli bra storlek på bären och det är väldigt mycket kart på plantorna.
Sol och värme ger sötma
Förutsättningen för en lyckad skörd med gott om söta, välsmakande och friska bär är förstås att solen skiner flitigt under de närmaste veckorna och att det kommer lagom med regn. Solen och värmen ger bären deras sötma.
För yrkesodlarna - i Pitebygden finns det faktiskt bara en enda hyfsat stor odling, Sikfors Bärodling - kan den försenade skörden ställa till det, men i Öjebyn handlar det om försöksodlingar och då har den sena starten mindre betydelse.
Ängelholmsbär
Om någon eller några norrbottniska odlare skulle vilja leverera bär till lokala butiker, så har Ängelholmsbär ett stort försprång genom att de sedan några veckor är etablerade med stånd utanför exempelvis Coop forum och Ica kvantum i Piteå.
Man kan visserligen
hävda att smak och kvalitet på de bär från i huvudsak södra Sverige som Ängelholmsbär säljer, inte går att jämföra med de delikata och på antioxidanter rika norrbottniska jordgubbarna, men frågan är om kunden är beredd att betala extra för norrbottensbär.
Tunnelodling
Ett sätt att få tidiga jordgubbsskördar även i norra Sverige är att odla i tunnlar. Sådana försök har inletts i Öjebyn.
Med tunnelodling är det i princip möjligt att få fram jordgubbar till midsommar.Andra fördelar med odlingstunnlar av plast är att bären skyddas mot regn och mögel. Insekterna har också svårare att hitta in i tunnlarna. Man kommer även att testa odling av hallon, amerikanska buskblåbär och två finska sorter av björnbär i tunnlarna.
Sortförsök
Elva olika sorter ingår i det jordgubbsförsök som nu är aktuellt vid Försöksstationen (i ett annat försök ingår ytterligare nio sorter) i Öjebyn, ett försök som finansieras med forskningsanslag från Regional jordbruksforskning för norra Sverige (RJN), där bland andra Norrmejerier och Milko är anslagsgivare.Förr var den sötsyrliga Zephyr en standardsort, numera är Honeoye och Polka huvudsorter i Norrbotten. Elisabeth Öberg tycker att den härdiga och friska Zephyr fortfarande är ett bra alternativ för hobbyodlaren. Nackdelen med sorten är att den är tunnskalig och har dålig hållbarhet i butik.
Honeoye - en favorit
Betydligt tåligare är Honeoye, en av Elisabeth Öbergs absoluta favoritsorter: lättplockad, frisk med låga krav på kemisk bekämpning, syrlig och mycket bra till sylt och saft. Den söta Polka är fantastiskt god att äta direkt.
En ny lovande sort är Roxana, som kommer från italienska Sydtyrolen men har kanadensiska föräldrar.
Det är ju gott med jordgubbar, men särskilt nyttiga är de väl inte? Jo faktiskt.
- Förutom att de är fiberrika innehåller jordgubbar folsyra, som är bra särskilt för kvinnor i fertil ålder. En annan antioxidant som finns i jordgubbar är ellagsyra, som är effektiv mot cancer, berättar Elisabeth Öberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om