Norrlands skogsägare mest nöjda i landet

Landets skogsägare är rekordnöjda med sin lönsamhet - allra nöjdast är skogsägarna i Norrland. Det visar den årliga Skogsbarometern som presenterades i går. Många tror också på fortsatt stigande priser för timmer och massaved.

Nöjda skogsägare ser även positivt på framtiden. Från vänster: Ylva Johansson, som äger skog i Arnemark, Ann-Sofie Kärrman, Sparbanken Nord, Jim Sundqvist, LRF Konsult och Thomas Hansson, Norra Skogsägarna.

Nöjda skogsägare ser även positivt på framtiden. Från vänster: Ylva Johansson, som äger skog i Arnemark, Ann-Sofie Kärrman, Sparbanken Nord, Jim Sundqvist, LRF Konsult och Thomas Hansson, Norra Skogsägarna.

Foto: Maria Johansson

ÖJEBYN2010-11-25 10:41
Hela 71 procent av skogsägarna i Norrland är tillfreds med sin lönsamhet, en ökning från 58 procent i jämförelse med 2009. Även ute i landet i stort handlar det om "rekordsiffror".
- Det är ett mycket bra år för skogsägarna, de är nöjda med sin lönsamhet och har också en positiv syn på framtiden, säger Jim Sundqvist, skogsekonom och fastighetsmäklare på LRF Konsult.
Att skogsägare i norr är mer nöjda än dem i söder tror han dels beror dels på högre virkespriser, dels på lägre fastighetspriser. Samtidigt är också skogen i söder mer snabbväxande, vilket suddar ut skillnaderna. Men skogsägarna i norr har ändå sammantaget bättre förutsättningar för att bedriva sitt skogsbruk.
Barometern visar att skogsägarna tror på fortsatt stigande priser för både massaved och timmer de närmaste åren, något som bidrar till ökad avverkningsvilja.
Överlag finns också ett större intresse för att investera i mer skog:
- Intresset för att köpa skog ökar i alla åldrar, man ser det som en långsiktlig investering, säger Ann-Sofie Kärrman som jobbar med skogs- och lantbruksfrågor på Sparbanken Nord. Hon menar att banken överlag är positiv till att låna ut pengar till den som vill köpa skog och har rätt förutsättningar.
Få har lån
Samtidigt finns en stor hälsoaspekt - man mår bra av att vistas ute i skog och mark och hela 35 procent av de tillfrågade skogsägarna i barometern menar att "känslan av att äga skog betyder mest i deras skogsägande".
Faktum är dock att cirka 65 procent av skogsägarna inte heller har några lån på sin skog, i de flesta fall går skogen i arv från generation till generation. Cirka 60 procent (72 procent av skogsägarna i norr) har inte heller några lån på sina fastigheter.
Thomas Hansson, Norra Skogsägarna, menar att snittåldern inom organisationen fortfarande är hög, men man får allt fler yngre medlemmar och även allt fler yngre kvinnor köper skog.
- Skog är ju ofta förknippat med män och tungt, fysiskt arbete, men så är det ju inte alls längre.
Ylva Johansson, Piteå, blev skogsägare för två år sedan då hon fick ärva 40 hektar skog i Arnemark av sina föräldrar.
- Det var med skräckblandad förtjusning, eftersom det kändes som att det var ett stort ansvar, säger hon.
Efter några kurser, bland annat Skogsägarskolan, känner hon sig nu betydligt säkrare och nu ska ta itu med röjning och gallring.
- Och i söndags så jagade jag en julgran, på egen mark ...
Skogsbarometern är en årlig undersökning av privata skogsägares uppfattningar och förväntningar om konjunkturen. Rapporten som tagits fram av Sparbanken Nord och LRF Konsult med hjälp av Sifo, bygger på intervjuer med 750 skogsägare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om