Norrbottniskt bubbel kan snart bli verklighet

Lokal öl från länets mikrobryggerier är inte ovanligt. Men snart kanske också lokalt mousserande vin finns att köpa i Norrbotten. Tillverkning av bubbel från länets vinbär pågår just nu för fullt hos Hushållningssällskapet i Öjebyn.

"Det var över förväntan när vi hade provsmakning i våras", säger Sara Byström.

"Det var över förväntan när vi hade provsmakning i våras", säger Sara Byström.

Foto: Emil Larsson

ÖJEBYN2019-09-15 15:31

Champagne är det förstås inte eftersom det är benämningen på det mousserande vin som kommer från distriktet Champagne i Frankrike och har skyddad ursprungsbeteckning. Här handlar det om svarta vinbär från olika odlare i Norrbotten vars bär just nu förädlas till mousserande vin genom champagnemetoden.

På Hushållningssällskapets anläggning i Öjebyn går man och väntar på en leverans nyskördade vinbär för att göra ännu en årgång mousserande vin i projektet Arctic Winery.

Första laddningen, som blev klar i våras, skickades till Danmark och en vinmakare med frukt- och bärviner som specialitet. Han gjorde den sista jäsningen som krävs för att få till bubblorna i vinet. Men snart kan även den jäsningen ske i Öjeby, när de speciella maskiner för champagnetillverkning anländer från Tyskland.

Den första årgången på två ton vinbär från Sjulsmark och Överkalix har dock avsmakats, med lyckat resultat.

– Det var över förväntan när vi hade provsmakning i våras och alla var väldigt positiva. Nu ska vi undersöka hur mycket socker som ska tillsättas exempelvis, om man kan använda honung istället för socker och på så sätt gynna även biodlarna i Norrbotten. Allt för att få fram bästa smaken och utnyttja lokala råvaror, säger Sara Byström, agronom och projektledare för Arctic Winery och platschef på Agro park i Öjebyn.

Detta är ett projekt inom EIP, europeiska innovationspartnerskapet, som fått drygt tre miljoner för att ta fram produkten, samordna mellan olika intressenter och försöka få igång en lokal produktion på sikt. I gruppen ingår bland andra krögare som både vill servera lokal mat och lokal dryck, lantbruksuniversitetet SLU med kunskap om forskning och vinbäret, den ekonomiska föreningen Norrbottens bär och grönsaker och konsulter som jobbar med varumärken och företagande.

Planen är att det mousserande vinbärsvinet ska göra att de odlare som finns i länet ska få avsättning för sin produkt. Tidigare har vinbärsodlingen varit relativt stor i Norrbotten och Västerbotten, men flera av odlarna försvann när Norrmejerier sålde Jokk till Orkla Food för några år sedan.

– Tanken är att få i gång odlingarna igen innan arealerna försvinner och vi vill förstås hitta en entreprenör som vill driva det här i framtiden, säger Sara Byström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!