På tisdagen satte sig facket och representanter för företagsledningen ned för att diskutera framtiden för den verkstadspersonal som berörs.
– Jag kan väl inte säga att vi kommit till någon slutgiltig lösning. Motparten tar med sig våra diskussioner till ett ledningsgruppmöte i Finland på tisdag. Sen ska vi mötas här igen, säger Ann-Christine Lindehag-Sundström, ombudsman vid Metall i Norrbotten.
Nedläggning eller försäljning
Däremot bekräftar hon att varslen är lagda.
– Ja, de har lagts, men de vill försöka se om det går att vidta omplaceringar inom koncernen. Klart är att själva verkstaden ska läggas ner eller möjligen säljas om det finns någon intressent, säger Ann-Christine Lindehag-Sundström.
Metallombudsmannen upplever att det är trist att verkstaden kommer att försvinna.
– Den rymmer så pass stor specialkompetens. Merparten av de som berörs är i åldern 40 och 50 år. Flertalet har 30 år i yrket och alla besitter en speciell kompetens då de arbetat med specialkonstruktioner, säger hon.
Merparten av de som varslats har en uppsägningstid på sex månader.
Finskt dotterbolag
PT har tidigare berättat att Normek i Sverige AB ingår i den finska koncernen Normek OY Vantaa Finland. Cirka 70 procent av omsättningen sker i Finland (bokslut för 2014) och där ligger också de stora produktionsverkstäderna. Det svenska huvudkontoret ligger i Öjebyn.
LÄS OCKSÅ: Verkstadsjobb hotade i Öjebyn
I Öjebyn finns så väl försäljningskontor som den enda verkstaden i Sverige. Normek har även kontor i Umeå, Upplands Väsby och Örebro.
Tidigare hette Normek i Öjebyn Brisab, men sedan 2010 är det dotterbolag till finska Normek, som är ledande i Norden på tunga stålkonstruktioner för byggnader och broar.
Från företagsledningen har man inte velat kommentera den uppkomna situationen externt.
Den har emellertid förklarat att målet är att hitta en bra lösning för Normek.
Verkstan försvinner
– I den sittning vi nu haft har ledningen förklarat att den kommer att göra sig av med verkstan, men att den lämnar dörren öppen för andra lösningar.
– Det kan som sagt var komma att handla om omplaceringar i koncernen eller att det dyker upp intressenter som är villiga att ta över. Bland annat detta ska vi resonera kring när vi möts igen den 16 juni, säger Ann-Christine Lindehag-Sundström.