Under lördagseftermiddagen inträffade en trafikolycka i korsningen där två personbilar var involverade. Chauffören som kom körandes från Storstrandshållet missade bilen på Nya Älvvägen, som är en huvudled, och körde in i sidan. Den ena bilens tak fick klippas upp som säkerhetsrutin och en person fick föras med ambulans till sjukhus efter att ha klagat på smärta i nacke och rygg.
Nu vill närboende i området att det sker en förändring innan en olycka med dödlig utgång är ett faktum.
– Det här är en väjningspliktskorsning och här skulle jag vilja att det byggdes en rondell eller att väjningspliktskyltarna byts ut mot stoppskyltar, säger Niclas Hansen och fortsätter:
– Vi har både hört och sett väldigt många trafikolyckor i den här korsningen under väldigt många år.
Niclas Hansen har sitt sovrum med fönstret ut mot korsningen och vid trafikolyckans tidpunkt befann sig hans fru i rummet och Niclas var på andra sidan huset men hörde olyckan ändå.
– Jag är riktigt orolig att det ska hända någonting allvarligt eftersom många inte håller hastighetsgränsen utan alltid kör för fort.
Enligt Christer Palo, åtgärdsplanerare på Trafikverket, så har man inte hört från Piteå kommun om att korsningen Nya Älvvägen– Klarinettgatan ska vara olycksdrabbad.
– Däremot har vi andra åtgärder längs Nya Älvvägen att åtgärda i höjd med Granvägen för att skydda icke-trafikanter, det kommer att ske antingen i år eller nästa år, säger han.
För att möta de närboendes önskan om en rondell så menar Christer Palo att det är en större åtgärd som ligger under en så kallad nationell transportplan.
– Nya Älvvägen är en regional väg och går under den regionala transportplanen för Norrbotten och skulle det bli aktuellt med en rondell så är det Region Norrbotten som tar det beslutet, säger han och fortsätter:
– Som det ser ut just nu är den regionala trafikplanen väldigt ansträngd med stora projekt som bland annat bygget kring Svensbyn och Vitsand samt väg 97 mellan Luleå och Boden.
Kan man inte byta ut väjningspliktsskyltarna mot stoppskyltar?
– Då krävs det att man analyserar vad problemet ligger i och vad olyckorna beror på. Detta har som sagt inte varit känt för Trafikverket då Piteå kommun inte har lyft problemet.