Med snorkel och cyklop

Snorkeldiplom är första steget för den som vill lära sig fridykning. På söndagen samlades ett 20-tal barn i Öjebyns simhall för att träna upp sina färdigheter.

Teori. Genomgång och ledaren Lars Müller ställer frågor till barnen.

Teori. Genomgång och ledaren Lars Müller ställer frågor till barnen.

Foto: Torbjörn Carlsson

Öjebyn2017-09-17 20:19

Det är Piteå Sportdykarklubb som anordnar kursen eller rättare sagt kurserna. Snorkeldiplomet är till för nybörjarna, men samtidigt kan barn med mer vattenvana lära sig fridykning i steg 1 eller 2.

– Snorkeldiplomet handlar om att bli bekväm i vattnet och lära sig hur utrustningen fungerar, säger Anna Alm Andersson, en av de sex ledarna.

Det är många ledare?

– Ja, men vi kör tre kurser parallellt. Det behövs ledare både i vattnet och på land.

Fridykarkurserna 1 och 2 har en högre svårighetsgrad. Exempelvis att lära sig tömma cyklopen under vattnet och att få till rätt teknik med fenorna.

– Vi vänder oss till barn från tio år, men även vuxna kan vara med. Det kan vara vuxna som ska gå vidare till sportdykarkurser med tuber, säger Anna Alm Andersson.

Lars Müller är dykklubbens expert på fridykning och har själv simmat 90 meter under vattnet. Han påpekar vikten av säkerhet när man fridyker.

– Det finns en risk att tuppa av, så man ska aldrig fridyka ensam. Inte heller i bassäng eftersom det är svårt för en badvakt att överblicka eventuella incidenter, säger Lars Müller till de barn som redan har snorkeldiplom.

Trots den fuktiga värmen i simhallen är det en fördel att ha våtdräkt när man fridyker.

– Du håller värmen bättre och då förbrukar man mindre syre, säger Müller.

De två tolvåringarna Filip Markström och Leo Andersson har valt att prova fridykning steg 1.

– Det är kul att vara i vatten. Vi är väl inte så bra, men det här är en rolig aktivitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!