Med öppna dörrar till en gård för välmående

Förra helgen öppnade Vivi-Ann Sundberg och Linnea Henriksson upp dubbeldörrarna till sitt dröm­projekt Gästgivargården. Den gamla prostgården i Öjebyn förvandlas nu till ett välmåendets hus fyllt med yoga och dans, en ekobutik och ett kafé med ekologiska bakverk, raw food-tårtor och kvalitetskaffe.

Med en vision om ett hus för välmående. I dagarna öppnar Linnea Henriksson och hennes partner Vivi-Ann Sundberg dörrarna till nya Gästgivargården.

Med en vision om ett hus för välmående. I dagarna öppnar Linnea Henriksson och hennes partner Vivi-Ann Sundberg dörrarna till nya Gästgivargården.

Foto: Maria Johansson

Öjebyn2014-09-13 06:00

På Gästgivargårdens Facebooksida finns en post från i tisdags: ”Tack alla som kom och skapade skönhet hos Gästgivargården”.

Den meningen säger egen­tligen det mesta om inställningen och känslan hos Öjebyns nya samlingsplats för olika former av må-gott.

Hela projektet började med att Vivi-Ann Sundberg hyrde plats på den gamla prostgårdens övervåning för sina yogaklasser.

– När jag flyttade in med min yogaverksamhet var det som att komma hem. Rätt snabbt fick jag en vision om att förvandla hela huset till ett hälsans hus, en plats där man när och bär varandra. Ett ställe för olika former av välmående, säger Vivi-Ann.

En av dem som gick på hennes klasser var Linnea Henriksson.

– Vi började prata med varandra efter klasserna och upptäckte att vi tänkte väldigt lika och hade liknande drömmar, säger Vivi-Ann.

Då hade Vivi-Ann precis startat en liten butik med ekologiska produkter i anslutning till yogasalen. Linnea i sin tur driver ett företag vid sidan om sitt vanliga jobb, där hon säljer ekologisk och fairtrade-märkt choklad.

– Vi började drömma tillsammans och kom fram till att ingen kommer att förverkliga drömmarna åt oss. Så då bara bestämde vi oss för att göra det – och nu sitter vi här, säger Linnea Henriksson.

På Gästgivargårdens bottenvåning finns det nyöppnade kaféet och butiken samt en festsal dekorerad med rönnbärsgirlanger.

Butiksvarorna finns utplacerade i djupa fönstersmygar och gamla skåp, blandat med återvunna kafémöbler.

Rå kakao, handgjord choklad, bambutandborstar, duschtvål baserad på lingon och havtorn, linoljesåpa, vetegräs och leksaker samsas än så länge om utrymmet.

– Vi vill att man ska mötas av lugn och harmoni när man kommer in i huset. Hållbart och återbruk är en grundförutsättning i det vi gör, säger Linnea.

– Vi vill också ta tillvara på den här fantastiska platsen. Fåglarna som kvittrar utanför, kyrkan och den magiska kyrkbyn. Miljön här utanför är så fin, säger Vivi-Ann.

I disken till kaféet står en kaffe- och chokladbrownie-tårta med rostade nötter och reishi. På en handskriven lapp står: ”Mustig och mjuk som balsam för själen”.

– Självklart bakar vi vanligt ekologiskt fika, men det känns också roligt att kunna erbjuda bakverk som är fyllda med saker som är bra för kroppen, säger Linnea.

Och fler planer för saker som är bra både för kropp och själ finns det gott om.

Gästgivargården har precis öppnat, och inne i köket återfinner man glädjen hos två personer som vågat tro och satsa på sina drömmar – och som vill bjuda in människor för att skapa skönhet. Tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om